Muistot ja muistin polut

Kostamuksen Kulttuuri- ja uunimuseokeskus on tehnyt aloitteen 24. -28.9.2015 Petroskoissa pidettävään suomalaisvenäläiseen kulttuurifoorumiin ”Lönnrotin polku” nimisestä hankkeesta. Lahtelainen osuuskunta ELMA-matkat on vastannut tähän hankkeeseen omalla ”Muistot ja Muistin polut” hanke-ehdotuksellaan.

Tartuimme hanke-ehdotukseen, koska Lahdessa on suomalaisugrilaisten kansojen maailmankonferenssi 16. -17.6.2016. Hankkeidemme alustavat kuvaukset on löydettävissä oheisista linkeistä Kulttuurifoorumin sivuilla.

http://www.kultforum.org/fi/content/kostamuksen-kulttuuri-ja-museokeskus

http://www.kultforum.org/fi/projects/project-replys/1025

Kalevalan ilmestymisestä on kulunut tänä vuonna 180 vuotta ja vuonna 2035 Kalevala täyttää 200 vuotta. Osuuskuntamme näkee, että maailmanlaajuisesti tunnettu suomalaiskalevalainen kansanperinne on riittämättömästi hyödynnetty matkailubrändinä Suomenkin alueella. Kun Vienan Karjalassa on halukkuutta Kalevalahenkisten matkailupalvelutuotteiden kehittämiseen, tarjoaisi tämä kiinnostus mahdollisuuden vastaavien kulttuurimatkailupalvelujen kehittämiseen myös Suomessa.

Kostamuksen Kulttuuri- ja museokeskuksen ja osuuskuntamme ehdotukset tähtäävät Elias Lönnrotin kansanrunousperinteen ja molemmin puolin rajaa versoneen suomalaiskarjalaisen kirjallisuusperinteen voimakkaampaan esille nostamiseen yhteisenä, kansainvälisesti merkittävänä ja matkailijoita potentiaalisesti kiinnostavana kulttuuriaarteena.

Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu aikoo ”Muistot ja muistin polut” hankkeessa tehdä tunnetuksi vuosina 2016- 2018 ”Lönnrotin polkua” ja sen varrella jo tehtyä kansan perinteen tallennustyötä kävely- ja viestikampanjoilla. Kunnioitamme näin kansanterveyden edistäjän lääkäri Elias Lönnrotin elämäntyötä paitsi kansanrunouden poytatallentamisen, myös terveysliikunnan edistäjänä suomalaisväestön keskuudessa. Kävely sopii liikuntamuotona kaikenikäisille ja kuntoisille, erityisesti ikäihmisille hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja ylläpitämisen muotona. Aiomme järjestää kampanjoiden aikana erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia reitin varrella yhteistyössä kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka haluavat olla mukana kehittämishankkeessamme. Olemme asettaneet pitkän tähtäimen tavoitteeksi vuoteen 2035 mennessä Lönnrotin polun kehittämisen ”VIA KALEVALA” kulttuurireitiksi via de Compostela vaellusreitin idean mukaan.