Viiden päivän viisi lempparia Puolasta

Syyskuussa 2019 matkustin perheeni kanssa Gdanskiin. Olin varannut itse niin lennot, kuin hotellinkin. Kentän ja hotellin välinen matka oli taxillakin matalakustanteinen kohtalaisen etäisyyden vuoksi. Majoituimme pienehkössä, mutta erittäin siistissä ja tilavahuoneisessa Villa Lidossa. Villa Lido palveli meitä sijainnillaan hyvin. Pystyimme liikkumaan kävellen keskustaan, vanhaan kaupunkiin, sekä junayhteyksien päähän.

Rivien välistä olikin varmaan jo mahdollista lukea, että liikuimme julkisilla, pörräilimme pitkin keskustaa ja tutkailimme vanhan kaupungin mukulakivin verhottuja katuja. Jokainen ymmärtänee sen, ettei aikaa ole rajattomasti, kun maanantaina iltapäivällä majoittuu ja perjantaina aamupäivällä joutuu hyppäämään taxiin rientääkseen lentokentälle. Haluan kuitenkin jakaa omia suosikkejani syyskuiselta Gdanskin matkaltani.

1. Marian kirkko

Keskustan ostospaikat olivat mieleeni, mutta niitä löytyy sieltä täältä, joten haluan kertoa teille ensin muista nähtävyyksistä. Vanhassa kaupungissa Marian kirkko valloitti massiivisella olemuksellaan. Kävimme kurkkaamassa myös sisätiloja ja erittäin vaikuttaviksi nekin osoittautuivat.

© Tiia Kohonen

Marian kirkon torneja, kirkko on niin massiivinen, ettei sen yhteen kuvaan saaminen järkevästi ollut kovin helppoa.

2. Golden Amber

Laskusillan kautta pääsimme seikkailemaan myös Golden Amber maailmanpyörälle. En muista tarkalleen pääsylipun hintaa, mutta edulliseksi tuo maisemien katselu kuitenkin jäi, koska kierroksia kertyi viisi. Kolmannen kierroksen jälkeen olimme jo varmoja, että nyt meidät nakataan ulos, mutta loppujen lopuksi pyörimme maailmanpyörän kierroksen viidesti. Kopit ovat suljettuja, joten syyskuinen sääkään ei muodostunut esteeksi tai edes hidasteeksi.

Gdansk, Golden Amber 2019 © Tiia Kohonen

3. Sopot

Vanhassa kaupungissa ja keskustassa seikkailun lisäksi päätimme hypätä junaan ja matkustaa Sopotiin. Ainoa päivä, kun sää hieman koetteli meitä, mutta selvisimme kuivina retkemme läpi. Satuimme kiertelemään Sopotin rantakadun katettuja kojuja juuri pienen syyssadekuuron aikaan. Sopotista löytyy Euroopan pisimmäksi tituleerattu puulaituri. Älkää kuitenkaan kivittäkö, jos joku on pistänyt paremmaksi viimeksi kuulemani tiedon jälkeen. Laiturillekin oli tietysti pääsymaksu, muttei kohtuuton sekään.

Puulaituri Sopotissa © Tiia Kohonen

Sopot osoittautui erittäin kauniiksi alueeksi ja uskomme vahvasti, että kesäiseen aikaan alueella voi olla melkoinen tungos. Sen verran viehättäviä ranta-alue, laituri ja kävelykadut olivat. Bongasimme myös matkalla hauskan rakennuksen, joka näytti siltä kuin kahvilan muoto olisi vääristynyt. En ollut ennakkoon tutustunut Sopotin nähtävyyksiin niin paljoa, että oisin osannut moista varsinaisesti etsiä, mutta kyllä se silmiin pisti, kun sen näki.

Rakennus Sopot © Tiia Kohonen

4. Vanha Kaupunki

Vanhaa kaupunkia, Stary Żuraw nosturi © Tiia Kohonen

Halusin nostaa yhdeksi suosikikseni yleisesti vanhan kaupungin alueen. En mitään yksittäistä kahvilaa, ravintolaa tai kadunpätkää. Pidin yleisesti kapeahkoista kujista, erikoisemmasta arkkitehtuurista ja tunnelmasta, jota vanhat kaupungit usein huokuvat.

5. Forum ostoskeskus

Viimeisimmäksi jätin ostospaikoista suosikkini. Kansainvälisiä liikkeitä, suuri ruokakauppa, rahanvaihtopiste, hyviä ravintoloita ja toki paikallisiakin liikkeitä. Forum oli kävelymatkan päässä hotelliltamme ja pyörähdimme usein mennen tullen siellä.

Forum ostoskeskus iltaisella © Tiia Kohonen

Alueella olisi paljon muutakin nähtävää ja esimerkiksi Gdynia kuuluu kyseiseen kolmoiskaupungin alueeseen. Tällä kertaa se jäi näkemättä, mutta niin positiivisesti tuo matka minut yllätti, etten ihmettelisi paluutani lainkaan. Ehkä silloin tuo kolmaskin kolmoiskaupungin osanen tulisi tutuksi.
Muistutan myös siitä, että alueella on monia upeita nähtävyyksiä ja osa omistanikin lipuu hieman päällekkäin. Mainitsin vanhan kaupungin alueen omanaan, mutta nostin sieltä esiin myös erillisiä kohteita. Kohteet eivät ole myöskään missään tilastollisesti oikeassa järjestyksessä ja eroavat varmasti monien matkailusivustojen kohdesuosituksista. Kyseessä ovatkin vain minun matkani viisi suosituksen saanutta aluetta/paikkaa.