Vieraskynä: Harjoittelijan kertomaa

No niin. Hyvää päivää, arvon kuulijat. Minä olen Virve. Talastie. Aloitin harjoittelijana Osuuskunta Lahden Kulttuuri- ja Elämysmatkailuilla 2.6.2020, osana Koulutuskeskus Salpauksen merkonomiopintoja. Tavoitteenani on valmistua taloushallinnon ammattilaiseksi seuraavien parin vuoden kuluessa.

Mutta palataanpa ensin tähän hetkeen. Tai oikeastaan vähän taaksepäin. Viime keväänähän, kuten lähes kaikki hyvin tiedämme, levähti Kiinasta ympäri maailmaa, jopa Pohjois-Koreaan, virus, joka ikään kuin pysäytti melkein kaiken toiminnan. Minulle tämä tarkoitti sitä, että kevääksi jo sovittu työssäoppimispaikkani epäsopi työssäoppimiseni, ja jäin lehdelle ihmettelemään, että mitäs nyt. Aloin hakea uutta paikkaa, mikä näytti tilanteen valossa melko epätoivoiselta, mutta en aikonut silti lannistua. Oikeasti kyllä lannistuin. Mutta hain silti. Eräänä päivänä toukokuussa minulle soittikin Holopaisen Antti Osuuskunta Lahden Kulttuuri- ja Elämysmatkailuilta, ja tarjosi työssäoppimispaikkaa. Vastasin myöntävästi, ja täällä sitä nyt ollaan. Suoritan parhaillaan Työyhteisössä toimimisen näyttöä, ja tämän blogin kirjoittaminen on osa sitä.

Harjoitteluaikani on ollut melkoista uuden opettelua, kuten kaikissa uusissa työpaikoissa yleensäkin. Olen oppinut runsaasti matkatoimistoalasta, jonkin verran asiakaspalvelusta ja tutustunut jälleen uuden työpaikan toimintamalleihin ja -tapoihin, mistä on aina hyötyä tulevaisuuden varalle. Työtehtäviini on kuulunut mm. Koronamanifesti-kirjan oikolukemista (oikolukeminen on ihanaa) ja markkinoinnin avustamista, Älykäs Ylinen Viipurintie-tapahtuman suunnittelua ja toteuttamisen avustavia tehtäviä, palavereihin osallistumista, asiakaspalvelua ja Osuuskunnan toimintoihin tutustumista. En olekaan ennen tehnyt mitään missään osuuskunnassa, ellei vilkasta bonuskortin vilauttelua S-Marketissa lasketa. Osuuskunta ELMAn toiminnat ja projektit ovatkin moninaisia. On matkoja, palveluita ja tapahtumia. On julkaistu kirjoja ja myydään viisumeja Venäjälle. Jos Venäjälle siis pääsisi. Koronakevät olikin pienelle matkatoimistolle melkoinen koettelemus, jonka vaikutukset näkyvät toiminnassa edelleen. Havaintojeni mukaan toiminta on kuitenkin alkanut jo tässä harjoittelujaksoni aikana osoittaa piristymisen enteitä, ja uskoisin, että se virkistyy vielä, kunhan virustilanteesta on luettavissa nääntymisen merkkejä. Tällä hetkellähän uusi tautiaalto on taas nousemassa, mutta osuuskuntatoimintaahan tehdäänkin pitkäjänteisesti, eikä vain seuraavaa vuosikvartaalia seuraten.

Harjoitteluaikanani olen itse viihtynyt työyhteisössä hyvin; työtoverit ovat löysäpipoisia ja työnjohto leppoisaa. Työtehtävien suorittaminen on ollut melko itsenäistä, mutta apua ja neuvoja voi aina kysyä, eikä mikään kysymys ole ollut liian typerä. Perehdyttäminen on ollut asiantuntevaa, eikä yksin ole tarvinnut jäädä mihinkään tilanteeseen. Sijaitsenkin täällä Loviisankatu kolmosessa vielä syyskuun loppuun suorittamassa näyttöjä ja toimimassa ylimääräisenä käsiparina. Tai ylimääräisenä tilanviejänä. Että tervetuloa vaan. Muista samalla osallistua tapahtumiin, ostaa Koronamanifesti-kirja tai vaikka lähteä mukaan osuuskunnan toimintaan.

Kirjoittaja: Virve Talastie