Uusi kirja tulossa Elmalta – ”Osuuskunta Elman koronamanifesti”

Korona lopetti matkailun maaliskuussa kaikkialla. Luppoaika pani luovuuden kukkimaan. Antti ja Tiia ryhtyivät kirjailijoiksi. Kaksi- ja puolisataa sivua käsittävä teos ilmestyy 6.7. Kirjan teksti syntyi puolessatoista kuukaudessa. Kannen suunnittelu ja editointi vei vajaat kaksi viikkoa. Kirja kansineen lähti painoon perjantaina 5.6.

Oli kerrankin aihetta mistä kirjoittaa. Korona pysäytti massaturismin kerralla kaikkialla. Se olikin ehtinyt paisua hallitsemattomaksi. Samalla siitä oli tullut yksi nopeimmin kasvavasta globaalin liiketoiminnan aloista. Sinne virtasi pääomia runsaasti veronmaksajien kukkaroista, kuten juuri nyt lentoyhtiöiden tukemiseen.

Massaturismi ja siihen liittynyt lentomatkailu oli tärkein koronapandemian maailmanlaajuiseksi kerralla levinneen ilmiön välittämistä syistä. Itse viruksella ei olisi ollut niin vikkeliä jalkoja, ellei se olisi päässyt matkustamaan täysissä lentokoneissa Kiinasta Eurooppaan, Amerikkaan, Afrikkaan ja Australiaan. Ihmiset matkustivat satojen miljoonien lentomatkalaisten laumoina tietämättään ikävistä tuliaisista uusiin maihin ja mantereille.

Eihän tuo ilmiö mitenkään uusi ole. Ennen virukset vaan kulkivat hitaammin, kun laivat, hevoskyydit ja muut matkustamisen tavat olivat verkkaisempia. Silti bakteerit ja virukset tappoivat Etelä-Amerikan alkuperäisväestöstä 1492 jälkeen – Kolumbuksen Amerikan löytämisen seurauksena – parissa sadassa vuodessa 70 miljoonaa, kun heiltä puuttui ”laumasuoja” eurooppalaisten viruksia ja bakteereita vastaan.

Antti ja Tiia pohtivat kirjassaan koronan vaikutusta matkailun tulevaisuuteen kertoen samalla Osuuskunta Elman tarinan. He esittävät Elman manifestin (julistuksen). Antin ja Tiian mielestä maailman on muututtava niin, että ihmiskunta ryhtyy kaikin käytettävissä olevin keinoin palauttamaan luonnon monimuotoisuuden, että uudet pandemiat eivät uhkaisi. Matkailun on muututtava ympäristöämme vähemmän kuormittavaan suuntaan. He kertovat kirjassaan, mitä Elma on tähän mennessä jo viisi vuotta ennen koronan ilmestymistä tehnyt muutoksen liikkeelle saamiseksi. Luontoa vähemmän kuormittavien matkailumuotojen on yleistyttävä ja matkailun massaturismimallista on siirryttävä hajautettuun kestävän kehityksen matkailumalliin, jolla tiellä Suomi voisi näyttää tietä maailmalle kehittämää uuden aikakauden matkailun infrastruktuuria.

Antin ja Tiian unelma on ihmisten paluu takaisin luontoon, terve ihminen luontosuhteen uudelleen löytäminen ja ihmisen itsensä löytäminen osana luontoa. Tällä itsemme etsimisen tiellä antiikin kreikkalaisesta filosofista Plutarkhoksesta tuli heidän idolinsa:

 

Turha on suuttua olosuhteille. Ne eivät piittaa meistä mitään. Mutta se, joka viisaasti kääntää ne edukseen, selviytyy parhaiten,

 

kirjoitti Plutarkhos lähes 2000 vuotta sitten. Nyt, jos koskaan on maailman menon muuttamisen aika. Koronamanifestissa Antti ja Tiia kertovat mihin suuntaan heidän mielestään maailmaa tulisi lähteä porukalla muuttamaan.

Ennakkotilauksia kirjasta voitte tehdä Elman nettisivujen kautta. Myös toimistomme on auki jo kesäkuussa tiistaisin ja torstaisin. Sieltä on varattavissa myös Elman kestävän kehityksen hengessä suunniteltuja ensimmäisiä matkapaketteja sekä Suomeen että runolaulun perinnemaisemiin itärajan takaiseen Karjalaan.

Pikkulinnut ovat visertäneet, ennä sinne saattaa päästä jo elokuussa. Siispä lähtekäämme reissuun nauttien uusista lukuhetkistä, matkakokemuksista ja matkaseurastamme.

 

Antti ja Tiia