Toisen koronakesän matkailuterveisiä Elmalta

Poikkeuksellisen kuuma hellekesä levisi Suomen ennen juhannusta. Samaan aikaan koronan torjunta tuottaa tuloksia Suomessa. Yli puolet väestöstä on saanut ensimmäisen koronapiikin. Itse sain eilen toisen. Elma-matkojen keskeisin kohderyhmä – eläkeläiset ovat varovasti lähteneet liikkeelle ulkona tapahtuvan terveysryhmäkiikunnan merkeissä. Pikku-Veskulla on ollut ryhmäliikuntaa. Kävimme jo Lapakiston luontoretkellä. Olemme lähdössä juuri kulttuuri- ja luontoretkelle Lemmenlaaksoon ja Kellokosken sairaalamuseoon.

Seuraavana ohjelmassa on Kesäteatterimatka Tampereen Pyynikin kesäteatteriin osana yön yli tapahtuvaa kulttuurimatkaa Tampereelle. Elokuussa olemme menossa Repinin taidenäyttelyyn Helsinkiin.
Eläkeläiset ovat liikkeellä liikunnan ja kulttuurielämysten merkeissä. Pientä nuoremmankin polven elämysvipinää on ollut havaittavissa. Olimme mukana yhden työporukan TYKY-päivässä järjestämällä osaksi heidän päiväänsä kirkkovenesoututapahtuman Vesijärvellä. Sitäkin tapahtumaa sää suosi.

Tulossa on lisää kirkkovenesoutua syyskuun alussa, kun Sinfonia Lahti pyysi Elmaa järjestämään kirkkovenesoututapahtumaa osana 4.-5.9 ohjelmassa olevaa Runolaulaja-tapahtumaa Myllysaaressa. Näin kirkkovenesoutuperinnettä ollaan herättelemässä osaksi kalevalaisia kulttuuritapahtumia myös Lahden seudulla aidosti Via Kalevala konseptimme hengessä. Siinä hengessähän olemme nostaneet esille Ylinen Viipurintie hankettamme näkyville osana Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta. Tähtäämme pyrkimyksillämme vuoteen 2022, jolloin Lahti on suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin isäntäkaupunki.

Kotisivultamme löytyy myös matkapakettia Itärajan pintaan Joensuuhun, Nurmekseen, Suomussalmelle ja Kajaaniin heinäkuun lopulla. Hiljaista on ollut kysyntä -toistaiseksi. Idea opastetusta ”junaristeilystä” Suomessa taitaa olla vielä asiakasryhmällemme niin vieras ajatus, että se vaatii kypsyttelyä ja pitempää markkinointiaikaan.

Haaveilemme pääsystä Itärajan yli uusien ja koronan jälkeiseen aikaan siirtyneiden matkapakettiemme toteuttamisen merkeissä. EM-futisfanithan matkustivat jo Pietariin hankkimaan pelielämyksiä. Valitettavasti samaan aikaan koronapandemia alkoi kiihtyä voimalla uudestaan Venäjällä, erityisesti Moskovassa. Lehtitietojen mukaan venäläiset suhtautuvat epäillen koronarokotuksiin, joten laumasuojaa siellä ei ole päässyt syntymään, vaikka taudin sairastaneitakin siellä on Suomen väestöä enemmän. Nyt jo näyttää siltä, että Venäjän matkojen alkua on siirrettävä ainakin vuoteen 2022, sillä koronatartuntariski on siellä kasvamassa, elleivät viranomaiset saa aikaan länsimaiden kaltaisia rajoitustoimia nopeimmilla korona leviämisalueille, kuten Moskovassa.

Ohjelmassamme on kuitenkin vielä elokuun puoliväliin suunniteltu Latvajärven retki ja syyskuun alkupuolen Petroskoin matka, jos korona noilla alueilla pysyisi aisoissa ja koronapasilla alkaisi saada rajoja ylittää myös idän suuntaan.

Pakko on tässä vaiheessa kuulostella, miten tuossa käy. Odotellessa otetaan ilo irti kotimaan matkailusta. Odotamme hartaasti myös myönteisiä rahoituspäätöksiä ehdottamistamme matkailun verkostoitumis- ja infrastruktuurihankkeista. Elma on viritellyt hankkeita Lahden seudulla koronaerityksen aikana luottaen siihen, että ennemmin tai myöhemmin rajat avautuvat. Valmistaudumme kehittämään matkailua hahmottamallamme strategisella polulla ”massaturismista ekomatkailuun”, kuten vuosi sitten kirjoittamassamme koronamanifestissa luonnostelimme.


 

Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä