Tekonivelleikkausta odotellessa

Molemmat polveni pettivät yhtä aikaa. Vasen oli vaivannut tosin jo 10 vuotta. Hoidin vaivoja Duodecimin käypä hoito suositusten mukaan kävelyä harrastamalla. Joidenkin mielestä turhankin pitkillä lenkeillä, sillä järjestin vielä 3 vuotta sitten kävelytempauksen läpi Suomen, jossa käveltiin yhteensä 1000 kilometriä – siitä matkasta itsekin kävelin valtaosan.

Nyt liikun kahden kyynärsauvan varassa. Molempiin polviini asennetaan tekonivelet heti joulukuun puolivälin jälkeen.

Huomaan, että siirtyminen ”terveyden ja hyvinvoinnin edistäjästä ja vammaisten etujen ja oikeuksien puolustajasta ”kokemusasiantuntijaksi” avaa henkilökohtaisella tasolla uuden näkökulman liikuntarajoitteisten elämään. Jalkakäytävien reunat, rappuset ja muut esteet elinympäristössämme kiinnittävät huomiota aivan eri tavalla. Samoin on pakko etsiä, löytyykö esteettömiä teitä kokouspaikoille, kauppoihin ja palveluihin.

Rampana olemisen kokemus herättää aivojen toimintaa muullakin tavalla. Miten voin valmistautua leikkaukseen siten, että pääsen muutaman päivän sisällä jaloilleni leikkauksen jälkeen. Olen kuullut tarinoita, että 87-vuotiaalle mummolle asennettiin molempiin polviin nivelrikon takia proteesit kerralla, kun liikuntakyky oli mennyt. Sen jälkeen kiipeää ripeästi kolmannen kerroksen asuntoonsa uusilla polvilla.

Kaikki tuo kannustaa, mutta samalla jännittää. Tähän mennessä on tullut satunaisesti kiinnitettyä huomiota omien lihasten kuntoon ja kuviteltua, että kävely riittää. Olen nyt herännyt todellisuuteen, jossa omat laiminlyönnit terveyden vaalimisessa kostautuvat. Olisi pitänyt 40 vuotta sitten tajuta, että näyttöpääte tuli työpöydälle jäädäkseen. Sen seurauksena olen jo ainakin 20 vuotta kärsinyt ”someniskasta”.

Nyt minulle 25-vuotias personal trainerini ja Elman hallituksen jäsen Tiia Kohonen sanoo, että ”sinulla on niskat jumissa”. Hänen terveisensä minulle – lääkärille ovat tylyt: ”Että pääset sängystä ylös leikkauksen jälkeen, yläraajojesi lihasvoimaa on pakko vahvistaa ja saada liikkuvuutta niska-hartiaseutuun. Panostetaan sinun jalkojesi lihaksiin sitten, kun on uudet polvet, sillä jalkojesi lihaksia voimme treenata nyt vain nivelrikkoisten polviesi sallimissa rajoissa.”

Pakko on nöyrtyä tosiasian edessä, että 25-vuotias neitonen on minua 71-vuotiasta kuntoutuslääkäriä viisaampi. Elämä on aika usein sellaista, että ”suutarin lapsilla” ei ole kenkiä. Opettaa se ainakin sen, että nuoret sukupolvet näkevät monia tähän aikaan elimellisesti kuuluvia terveysuhkia meitä ikäihmisiä kirkkaammin. He ovat syntyneet tähän some maailmaan. He joutuvat kohtaamaan senkin, että 16-vuotiasta koululaisista suuri osa ei pääse enää kyykkyyn, kun liikunta some-koukuttamisen ja älykännykän vuoksi on jäänyt niin vähäiseksi.

Parasta paremman tulevaisuuden rakentamista on se, että välitämme oman elämänkokemuksemme vaivoinemmekin nuoremman sukupolven käyttöön pyyteettöminä ja nöyrinä. He oppivat meiltä, me opimme heiltä uutta tästä nykymaailmasta ja tuuppaamme kehitystä eteenpäin. Meidän on rakennettava nuoriin sukupolviin suhteita, joka muuttaa tätä maailmaa paremmaksi ja inhimillisemmäksi.

Voimmeko Elma Osuuskuntana vaikuttaa siihen, että vammaisten ja ikäihmisten avustaja-, hoiva- ja hoitotyö säilyttäisivät inhimillisyyden peruselementit niiden kaupallisten paineiden puristuksessa, jossa pääomasijoittajat sijoittavat kotipalveluihin ja vammaistyöhön saadakseen maksimituotot sijoittamalleen pääomalle?

Emmekö voisi liittoutua niiden nuorten kanssa, jotka haluavat auttaa meitä säilyttämällä työn inhimillisen perussisällön? Näin voisimme luoda nuorille houkuttelevia työpaikkoja, joissa inhimillisessä vuorovaikutuksessa ikäihmisten kanssa nuoret viihtyvät työssä paremmin.

Voisimmeko perustaa ja kehittää osuustoimintaa, jossa ei edetä voiton maksimointi edellä, vaan ikäihmisten ja vammaisten kanssa suunnitellut inhimilliset palvelut edellä, jossa auttaja ja autettavat kuuntelevat toisiaan ja oppivat ymmärtämään toistensa tarpeita työntekijöinä ja työn kohteina entistä paremmin. Tämän mahdollistavat järjestöt ja osuuskunnat, joissa asiakkaat ja työntekijät itse ovat vallankäyttäjiä. Elma-palvelut konseptin avaaminen on ensimmäinen askeleemme tähän suuntaan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.