Teillä tuntemattomilla

Perjantaina 4.6.2021 oli erittäin kaunis ja aurinkoinen päivä. Juuri sopiva uusien luontoreittien kartoittamiseen. Päivä tulisi olemaan myös erittäin hyvä eksymiseen, mutta aamulla autoon pakkautuessamme emme voineet kuvitellakaan, mitä päivä tulisi vielä tarjoilemaan. Tässä blogissa tulen kertomaan teille siitä, miksi on tärkeää, että me Elman henkilökunnan jäsenet, tutustumme tarkoin reitteihin, joille lähdemme asiakasryhmien kanssa. Työmme nimittäin saattaa vaikuttaa hauskalta ulkoilulta, mutta oikeastaan se on enemmän kuin tärkeää.

Pakkauduimme aamulla autoon ja lähdimme kohti Vähäjärven Lomakotia. Kävimme tallustelemassa Lautsian puolella olevan lyhyen polun ja pidimme näkemästämme. Reitti oli lyhyt, helppokulkuinen ja siellä oli sekä runoja, että tietokilpailukysymyksiä viihdyttämässä ulkoilijoita.

Teillä tuntemattomilla

Teillä tuntemattomilla © Tiia Kohonen

Ensimmäinen etappimme sujui ongelmitta, joten oli aika siirtyä seuraavaan kohteeseen. Suuntasimme auton seuraavaksi kohti Evon retkeilyaluetta. Aluksi suunnitelmiimme kuului kulkea savottapolku, mutta aikataulun ollessa aavistuksen kireähkö Mikon työkiireiden vuoksi päätimme valita taimenpolun. Lyhyt parin kilometrin lenkki kuulosti juuri sopivalta. Se saattaisi olla potentiaalinen myös heikkojalkaisempien ja ikääntyneiden ryhmille.

 

 

Teillä tuntemattomilla: Mikko ja Antti

Teillä tuntemattomilla: Mikko ja Antti © Tiia Kohonen

Tällä kertaa Antti jättäytyi autolle ja me Mikon kanssa suuntasimme metsään. Alku oli sangen lupaava. Polku mutkitteli puron varrella, polun varteen oli pystytty erilaisia infokylttejä ja olimme varmoja siitä, että olimme oikealla reitillä. Siinä kohtaa me vielä varmaankin olimme. Aikamme käveltyämme saavuimme kohtalaisen leveälle metsäautotielle. Kumpikaan meistä ei oikeastaan tiennyt pitikö meidän koskaan päätyä sellaiselle. Mietimme hetken kumpaan suuntaan jatkaa ja Mikkoa millään tasolla syyllistämättä hän oli kohtalaisen varma siitä, että lähtisimme oikealle. Tallustelin kiltisti perässä tietämättä mitä edessä olisi. Jossakin kohtaa, kun olimme kulkeneet tuota tietä jo varmasti toista kilometriä, alkoivat hälytyskellot soida. Miten kahden kilometrin polku voisi yllättäen venyä täten? Olimme aika varmasti siis väärällä reitillä.

Nyt päästään siihen, miten toimimme. Jatkoimme samalla tiellä säntäilemättä ja poukkoilematta jokaiseen mahdolliseen suuntaan. Ilma oli otollinen eksymiseen ottaen huomioon, että meillä oli runsaasti vettä mukana. Mikko kaivoi puhelimen navigaattorin esiin ja totesi, että edessämme pitäisi olla tie. Jossain kohtaa Anttikin havahtui siihen, että vaikka etenisimme verkalleen ja kuvaisimme reittiä, olisi meidän pitänyt siltikin palata. Tässä kohtaa hänellekin valkeni, että olimme eksyneet reitiltä. Me Mikon kanssa tähtäsimme Kylökkääntielle, jotta osaisimme selventää Antille sijaintimme paremmin.

 

Teillä tuntemattomilla: Tiia ja metsä

Teillä tuntemattomilla: Tiia ja metsä © Mikko Puustinen

Onneksemme löysimme Kylökkääntielle ja Antti onnistui kurvailemaan paikalle, joten loppu hyvin, kaikki hyvin.

Tämä nyt toimikoon kuitenkin muistutuksena meille ja teille siitä, että selkeä ja helppokin reitti voi onnistua harhauttamaan kulkijansa väärään suuntaan. Me selvisimme säikähdyksellä ja oikeastaan missään vaiheessa ei iskenyt minkäänlaista paniikkia. Muistuttelisin kuitenkin siitä, että jos eksyy polulta niin kannattaa ainakin miettiä ensin selkeä toimintasuunnitelma. Palaanko sinne mistä olen tullut, vai jatkanko tällä reitillä? Päätön poukkoileminen ei ole fiksu ratkaisu. Metsään lähtiessä, varsinkin lämpimänä kesäpäivänä, kannattaa muistaa riittävä nesteytys, eli vesipullo mukaan! Siitä huolimatta, etteivät kaikki digitaaliset kapistukset toimi kaikkialla metsän keskellä, ei puhelimesta kuitenkaan lähtökohtaisesti ole haittaakaan. Jos haluaa pelata vielä varmemman päälle, kannattaa ilmoittaa jollekulle siitä, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Silloin, vaikka mikään digivempele ei toimisikaan, osaa mahdollisesti kontaktisi olettaa, että jokin on mennyt pieleen, jos sinusta ei ala kuulumaan.

Me Elman porukalla toivotamme kaikille turvallisia ja mukavia kilometrejä metsäpoluilla. Tarjotaksemme teille turvallisia ja ikimuistoisia kokemuksia luontopoluilla, teemme paljon esiselvitystyötä eri reiteillä. Haluamme toimia vastuullisesti kanssanne, emmekä lähde koskaan tuntemattomalle reitille asiakasryhmän kanssa.