SANDARMOH Muistomerkki Webinaari 22.11.2021

Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailau teki aloitteen v. 2020 suomalais-venäläiselle Kulttuurifoorumille otsikolla ”Muistomerkki Sandarmohssa menehtyneiden suomalaisten haudalle”. Karhumäen yksityinen sotahistoriallinen museo ja Karjalan alueellinen kansalaisjärjestö Karjala-Suomi Seura vastasivat myönteisesti aloitteeseen. Päätimme aloittaa yhteistyön hankkeen käynnistämiseksi yhteisellä tutustumismatkalla Karhumäkeen ja Sandarmohon kesällä 2020.

Koronapandemia esti matkan toteuttamisen. Laajempi kiinnostus hanketta kohtaan on herännyt Suomessa kansanedustajien Eeva-Johanna Elorannan ja Erkki Tuomiojan tehtyä kirjallisen kysymyksen eduskunnassa aiheesta. Aiemman aloitteen takana Suomessa ennen kirjallista kysymystä on ollut professori Helena Rannan vetämä Hennala 1918 työryhmä, minkä työskentelyn pohjalta aloite kulttuurifoorumille on tehty. Työryhmä on todennut sisällissodan joukkohaudan muistomerkin puuttumisen Hennalasta. Työryhmässä on todettu myös suomalaisten punapakolaisten kohtalon selvittämisen tarpeellisuus ja heidän muistamisensa Venäjällä. Tiedossa on ollut aiemmin, että aloitteita Sandarmohn joukkohaudan suomalaisuhrien muistomerkin pystyttämiseksi on ollut Karjalan Tasavallassa, mutta hankkeet siellä ovat jääneet toteutumatta. Suomalaisten lähteminen mukaan hankkeeseen mahdollistaisi hankkeen toteuttamisen.


Webinaarin ohjelma:

Aika: maanantai 22.11. 2021
09.00–11.30 (Suomen aikaa) Venäjän aika 10.00–12.30

Seminaarin puheenjohtaja: professori Helena Ranta

09.00 Avaussanat, Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta, Evert Elorannan tarina
09.10 Miksi yhteiskunnallisten mullistusten uhrien muistaminen on tärkeää, Erkki Tuomioja, Puheenjohtaja Historioitsijat yli rajojen, Suomi, Kansanedustaja
09.15 Sandarmon joukkohaudat, suomalainen ja venäläinen trauma, Markku Kangaspuro, professori Aleksanteri Instituutin johtaja
09.30

Sandarmohin liittyvä kirjoittelu Venäjällä. Irina Takala (venäjäksi), professori, Petroskoin yliopisto.

09.50 Keskustelua
10.10-10.30 Tauko 20 min
10.20 Mitä joukkohaudoista tiedetään? Andery Belousch, Karhumäen museon johtaja (venäjäksi)
10.35 Arkeologinen näkökulma, Jussi-Pekka Taavitsainen, arkeologian emeritus professori
10.50 Oikeuslääketieteellinen näkökulma ja vainojen uhrit, Helena Ranta, professori
11.10 Keskustelua
11.30 Päätössanat. Erkki Tuomioja, historioitsijat yli rajojen

Ilmoittautuminen Webinaariin:

Ilmoittaudu mukaan Webinaariin laittamalla sähköpostia mikko.puustinen@elamysmatkailu.fi, täyttämällä ilmoittautumislomakkeen kotisivuiltamme tai soittamalla nroon: +358505213795.

Webinaari toteutetaan Zoom – alustalla (ohjeita Zoomin käyttöön).

Ilmoittautumisen lisäksi Zoomiin liittyviä kysymyksiä voi myös kysellä sähköpostitse: mikko.puustinen@elamysmatkailu.fi

Huom. mikäli ilmoittaudut lomakkeen kautta, niin tarkista että olet saanut automaattisen kuittauksen sähköpostiisi. Viesti on voinut mennä roskapostiin, niin tarkista tarvittaessa viestiä sieltä. Viestin saamisen kautta myös ilmoittautuminen on tullut meidän postiimme, ja osaamme sitten lähettää teille linkin.

  Ilmoittautumislomake

  (* merkityt kentät ovat pakollisia)

  Nimi:*

  Puhelin:

  Sähköposti:*

  Kommentit (esim: onko Zoom-alusta tuttu?):

   

  ELMA Matkat Header 2021