Putin koronaa vastaan Sputnik-rokotteella

Presidentti Putin ilmoitti 11.8. Venäjän terveysviranomaisten päätöksestä hyväksyä ensimmäisenä maana maailmassa koronarokote käyttöön. Rokotteelle oli annettu ylväs avaruuden valloituskauden venäläisnimi ”Sputnik”. Ensimmäiseksi rokotettavien kohteeksi Venäjällä valittiin suuressa tartuntariskissä oleva terveydenhuoltohenkilöstö.

Länsi asiantuntijoita myöten oli ihmeissään ja huolissaan. Länsimaisia lääkefirmoja Venäjällä edustavan järjestön edustajat tuomitsivat välittömästi Venäjän viranomaisten myyntilupapäätöksen, sillä he eivät olleet nähneet yhtään rokotetta koskevaa tutkimusta.

Koronarokotetutkimus on kaikkialla kuumassa kilpailuvaiheessa ja siksi läntisten firmojen äänitorven älähdys on ymmärrettävää. Onhan sen koronarokotteen leviämisestä yleisvaarallisen tartuntataudin torjunnalla melkoinen taloudellinen merkitys tuleville rokotteiden tuottajille. Kysyntä tulee olemaan kova. Maksajina eri maissa toimivat valtiot ainakin siellä, missä yleisvaarallisen taudin torjunta on valtion tehtävä, niin kuin Suomessa.

Ulkopuolisesta näkökulmasta Venäjän viranomaiset ottavat kovan riskin. Heillä saattaa kuitenkin olla hiljaista vielä julkaisematonta tietoa, johon valtiovalta Venäjällä ratkaisunsa perustaa. Voimme olettaa, että asiantuntijat Venäjälläkin vielä julkaisevat tuloksiaan, kunhan ehtivät. Rokotuksen teho ja haittavaikutusten vähäisyys ratkaisee kuitenkin rokotteen merkityksen väestön sairastumisen ehkäisyssä niin Venäjällä kuin kaikkialla muuallakin pitemmän päälle.

Vaikuttaa siltä, että venäläiset antoivat ”Sputnikilleen” myyntiluvan vaiheessa, jossa ns.  kolmannen vaiheen rokotetutkimus on vasta käynnistymässä. Kohderyhmäksi tähän vaiheeseen on valittu maan terveydenhuoltohenkilöstö, joka voi ottaa rokotteen vapaaehtoisesti. Kun muutaman kymmenen tuhatta riskiryhmään kuuluvaa on rokotettu, rokotteen tehoa ja haittavaikutuksia tieteellisesti dokumentoitu, syntyy ns. kolmannen vaiheen tutkimus. Sen perusteella asiantuntijat niin Venäjällä kuin maailmanlaajuisesti arvioivat, mikä rokote näyttää soveltuvan parhaiten koronapandemian hävittämiseen. Myyntilupahan voidaan aina myös perua, jos paljastuu, että haitat ovat liian suuret.

Saattaa olla, että kolmannen vaiheen tutkimusprosessit nopeutuvat muuallakin uusien epidemia-aaltojen uhatessa, sillä oletan että muuallakin arvioidaan nopean käyttöönoton hyötyjä ja riskejä. Venäjän päätös lisännee vauhtia prosesseihin kaikkialla, sillä ihmiskunnan enemmistö odottaa tutkijoilta ratkaisua koronakriisiin.

Korona Venäjällä leviää edelleen selvästi Suomen tilannetta aktiivisemmin. Tosin torjuntatoimet sielläkin etenevät yritysten ja erehdysten kautta niin kuin kaikkialla muuallakin. Venäjä on pitänyt ulkorajojaan kiinni kuukausikaupalla niin tehokkaasti, että harvassa ovat rajojen ylittäjät verrattuna esim. Suomen ja Ruotsin rajaan. Pandemia myös Venäjällä osoittaa loivia rauhoittumisen merkkejä. Kuolleisuus siellä koronatauteihin on pysynyt yllättävänkin alhaisena. Toki lännessä ei Venäjän julkistamiin tilastoihin uskota. Selvää on, että myös rokotteen myyntilupapäätös kuuluu ainakin vielä uskomattomiin juttuihin.

Muistan lapsena hyvin, kun istuimme hevosen reessä kansakoulunopettaja vierelläni Juojärven jäällä. Radiouutisissa kerrottiin, että Neuvostoliitto oli laukaissut Sputnikin avaruuteen. Opettaja ehti todistaa meille koulussa moneen kertaan, että Itänaapurimme valehtelee. Bongasin taivaalla hitaasti liikkuvan tähden. Osoitin sitä sormella opettajalle: ”tuolla se näkkyy mänevän”. Opettaja totesi: ”Niinpä Näkkyy”. Nähtäväksi jää, millä tavalla kapitalistisen Venäjän uusi Sputnikki pääsee siivilleen – koronaa torjumaan.