Pientä kajastusta koronataivaalla

Koronapandemia on tartuttanut tähän mennessä lähes 2,5 miljoonaa ihmistä, joista yli 1,6 miljoonaa on taudin kourissa, 170 000 kuollut ja 650 000 ehtinyt parantua. Pandemian kasvukärki siirtyi Aasiasta Eurooppaan. Tällä hetkellä virus leviää nopeimmin USA:ssa. Venäjällä uusien tartuntojen ilmaantumisen huippu tuli kuluneena viikonloppuna, jolloin yhtenä päivänä pääsi virallisiin tilastoihin yli 6000 uutta tapausta, tänään aamulla 5642 uutta tapausta viimeisen vuorokauden akana.

Jo nyt näyttää siltä, että Suomi on selviämässä ”pelkällä säikähdyksellä” koronasta siihen verrattuna, mitä tapahtui Etelä-Euroopassa tai mitä parhaillaan on tapahtumassa USA:ssa. THL:n tilastojen mukaan uusien tautitapausten todettu määrä kulkee selvästi muiden pohjoismaiden käyrien alapuolella. Näytteen ottopäivän mukaisissa todettujen uusien tautitapausten määrissä 6.4. jälkeen on ollut laskeva trendi. Laskeva trendi on ollut myös sairaala- ja tehohoidossa olevien määrissä 12.4. alkaen HYKS:n erityisvastuualueella ja muutama päivä aiemmin muilla erityisvastuualueilla (THL:n graafit 21.4.20).

Huomenna maan hallitus pohtii meilläkin koronarajoitusten lieventämistä. Uudenmaan eristäminen lopetettiin vajaa viikko sitten. Toimenpide ei synnyttänyt uutta kasvupiikkiä ainakaan heti. Saksa ja Etelä-Euroopan maat sekä Tanska ja Ruotsi pohtivat samaa, kuin maamme hallitus.

Ehkä koronapandemian kasvuhuippu on saavutettu tai saavutetaan pian maailmanlaajuisestikin. Uusien tapausten ja koronakuolemien määrä USA:ssa on maailman korkein, mutta osoittaa tasaantumisen merkkejä sielläkin.

Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten höllentämisen pelätään helpottavan korona leviämisen toisen aallon alkamista. Kuinka tuossa käy, riippuu meistä – meistä ihmisistä. Olemme saaneet maailmanlaajuisesti teho-opetusta siitä, miten tauti leviää. Tietoisuus suojautumisen tarpeesta tavalla tai toisella on levinnyt ihmiskunnan enemmistön tietoisuuteen. Suojautumista on harjoiteltu kaikkialla – maskien kanssa tai ilman. Ainakin Suomessa tämä on ollut tehokasta, tavallisen ihmisen näkökulmasta suureksi osaksi ilman maskeja.

Meille tieto taudin leviämisuhasta väestöön levisi hyvin. Hallituksen määräämät kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset purivat, kun katsomme tauti- ja sairaalahoitotilastoja. Kuolemia on virallisia tilastoja jonkin verran enemmän, kun ikäihmisten hoivakotikuolemista ei ole kaikki vielä ehtinyt virallisiin covid-19 kuolematilastoihin. Mutta kyllä ne sieltä tulevat. Kiinassakin korjasivat ilmoitusmekanismin puutteista johtuvia koronatilastojaan yli 50 000 tartuntatapauksella ja yli 1200 kuolemantapauksella, kun hallinto huomasi ilmoitus järjestelmän siellä pettäneen kaaoksen keskellä.

Oletan, että koko ihmiskunta on varautunut paremmin pandemian toiseen aaltoon, kun globaali harjoitus ensimmäisen aallon kanssa on viety tositilanteessa läpi. Se on ihan eri asia kuin valmiusharjoitukset, joita meilläkin poikkeusoloja varten pidetään. Nyt ei harjoiteltu, vaan ihan oikeasti on eletty poikkeustilaa.

Virheliikkeet poikkeustilan purun toteuttamisessa pelottavat. Hallinto ja maan poliittinen johto joutuvat sietämään epävarmuutta kaikille uudessa tilanteessa kaikesta huolimatta. Onneksi koko maailman tiedeyhteisö on herännyt ja tekee pyyteetöntä työtä virusilmiön ja sen leviämismekanismien kartoittamiseksi kaikin käytettävissä olevin keinoin. Vastalääkkeitä ja rokotteita kehitetään intensiivisesti ja mm rokotetutkimukset ovat jo käynnistyneet.

Meillä on kuitenkin jo olemassa testatut ja toimiviksi osoittautuneet yhteisölliset virusinfektion hillitsemiskeinot ja maailmanlaajuinen reaaliaikainen seurantajärjestelmä. Sen teho vielä paranee, kun virusinfektion diagnostiikkapalvelut tulevat luotettaviksi ja kaikissa tilanteissa saatavilla oleviksi.

Veikkaukseni on, että Pandemia saadaan vielä kesään mennessä kohtuullisen hyvään hallintaan – ehkä USA:n kaaosta lukuun ottamatta, jossa aikaa voi kulua joitain kuukausia pitempään. Ihmiskunnan tositilanteessa tapahtunut harjoitus on ollut kaikkialla niin perusteellinen, että oletan Covid-19 pandemian toisen aallon jäävän ensimmäistä vaimeammaksi.

Jos näin hyvin käy, pääsemme jo syyskaudella matkustelemaankin – tai viimeistään ensi vuonna.