Vuosi vaihtuu Omikron tsunamin keskellä koko maailmassa. Worldometerin 31.12.21 globaalin seurantasivun mukaan uusia tapauksia ilmoitettiin edelliselle päivälle melkein 1,9 miljoonaa. Virallinen koronauhrien kertymä sivuston mukaan on yli 5,4 miljoonaa korovainajaa. Todelliset luvut ovat molemmissa kategorioissa moninkertaiset, sillä tilastointijärjestelmät ja testeihin pääsy eivät ole suinkaan täydellisisä missään, vähiten siellä missä terveyspalveluita ei ole riittävästi.
Maailman Terveysjärjestö (WHO) on syyttänyt rikkaita länsimaita toistuvasti itsekkyydestä, kun rokottavat omiaan. Näin pandemia pitkittyy ja mutkistuu jatkuvasti tarttuvampia virusmuotoja tuottaen. Mutta kun raharikkaat ohjaavat maailmaa ”business ensin” periaatteella niin ympäristöuhan edessä kuin pandemiankin kynsissä.
Niinpä me Suomessakin körötämme ottamassa vuotta 2022 vastaan koronarajoitusten kahlitsemina tartuntaennätysten keskellä.
Me Elmassa aloitimme muutostalkoot katselemalla jo keväällä 2020 Tiian kanssa tulevaisuuden kristallipalloomme ennustaen muutoksen välttämättömyyttä matkailussa suuntana irti massaturismista ekomatkailuun. Pandemia ja ilmastomuutoksen asettamat reunaehdot, kun kohtasivat pallossamme. Siksi kirjoitimme ”ELMAN KORONAMANIFESTIN”.
Sillä tiellä jatkoimme toisen koronavuoden väsäten omaa kestävän matkailun kehittämisohjelmaamme. Kotimaan pieniä elämyspaketteja, kuntoilupaketteja luonnossa ikäihmisille, pienryhmiä teattereihin ja taidenäyttelyihin, kuten Repiniä ihailemaan Helsinkiin. Siinä meidän käytäntömme taso lyhyen kaavan mukaan vuonna 2021. Matkailutuloja se ei juurikaan tuottanut, mutta monille hyvää mieltä ja tunnetta siitä, että elossa ollaan koronasta huolimatta.
Olemme pitäneet kehittämishankkeitamme hengissä pääosin etänä webinaarien, neuvottelujen ja Teams-kokousten muodossa niin kotimaassa kuin useaa otteeseen kulttuurifoorumihankkeissa itärajan takaisten yhteistyökumppaneiden kanssa virallisissa kulttuurifoorumineuvotteluissa. Elman vetäminä toteutimme Viipuri webinaarin ja Sandarmoh webinaarin, mistä viime mainitusta saimme kehuja ja kiitosta juuri Etlarin yleisönosastolla oikein maamme poliittisen johdon ylätasolta kansanedustaja Erkki Tuomiojalta.
Emme ole siis turhaan talkoilleet, kun pidämme yllä ruohonjuuritason ”diplomatiaa” aiheissa, missä valtamedia touhuaa aivan muuta. Mutta sellainen on Elma. Sellaiseksi osuuskunnaksi me perustimme sen kohta 7 vuotta sitten.
Matkamaessuillekin piti lähetä yhdessä Visit Lakeland Finlandin kanssa markkinoimaan ”Ylinen Viipurintie” hankettamme, mutta homma siirtyi vuoteen 2023.
Meillä on nyt aikaa jatkaa valitsemallamme tiellä. Omikronkauhua vastaan lähdemme 3.4. 22 höyryjunalla koko päivän elämysretkelle Hankoon ja takaisin pietarilaisporvarien 1873 rakentamaa rataa pitkin. Pyrimme saamaan liikkeelle historiallisesti ainutlaatuiselle elämysmatkalle n 500 hengen ryhmän. Matkalla tulee olemaan tarinaa, tarjoilua, soppaa, kävelyä Hangon raitilla ja tietenkin viihdeohjelmaa, jos talkoissa oikein hyvin onnistumme. Lippujen nettimyynti on jo avattu. Niitä saa myös tilaamalla toimistoltamme Loviisankatu 3 puhelimitse. sähköpostilla ja paikan päällä. Myymme edullisia lippuja (70 €+lounas 10 €) helmikuun loppuun saakka. Perushinta nousee sitten 1.3. 80 euroon kun lähtöön on enää kuukausi aikaa. Näinhän VR ja lentoyhtiötkin hinnoittelevat nykyään lipputuotteensa. Eli mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä halvemmalla saat.
Perusteet hinnoittelulle lähtevät siitä, että joudumme palkkamaan huomattavasti isomman joukon väkeä hoitamaan palveluita junassa ja väliasemilla, jos meitä on alle 300 tai 500. Junatempauksella yritämme rakentaa uusia elämysmatkailuyhteyksiä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Salpausselän päälle Hangosta itärajan yli Karjalaan paria Unecon Geopark aluetta ja ainutlaatuisen geologiamme ja asutushistoriamme tarinaa seuraillen. Tuoreempi tarina liittyy tapahtumiin 103 vuotta sitten, kun von Der Goltzin saksalaisjoukot nousivat 3.4.1918 Hangossa maihin tukahduttamaan punaisia Etelä-Suomessa. Reissu tulee olemaan samalla siis sotahistoriallinen kuuluisan erikoistoimittajamme Tapani Ripatin ja historioitsija, pitkän linjan Elmalaisen, Janne Ridanpään selostamina.
Paljon muutakin on tulossa ja työn alla. Niistä sitten myöhemmin. Joku saattaa kysyä, että miten on mahdollista hengissä pysyminen, kun tuloja ei juurikaan ole ollut. Totta, 93 % matkailun liikevaihdostamme romahti. Pienimuotoista palvelumyyntiä, pieniä koronatukisummia vuokrien ja muiden välttämättömien menojen maksuun ja pieni tukisumma Päijät-Hämeen Liitolta Ylisen Viipurintien kansainvälistämispyrkimyksiin. Pari säätiötä auttoi lisäksi (Suoja-Säätiö, Yrjö Sirolan säätiö) suomalaisvenäläisten webinaarien simultaanitulkkauskustannuksissa.) Välitän siis kiitokseni tässä Uudenvuoden viestissä niin kaikille tukijoillemme kuin koko jengin hyvälle talkoohengelle.
Meillä on edelleen tosi hyvä tiimi ja hyvä meininki!
Rauhan Uutta vuotta kaikille kestävän matkailun luonto-, elämys- ja historiapoluilla.
Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä