Osuustoiminta

Mitä tarkoittaa jäsenyys osuuskunnassa? Mihin sitoudun? Miten liityn jäseneksi?

Osuuskunta on yhtiömuotona monille vieras, vaikka merkittävä osa suomalaisista on yhden tai useamman osuuskunnan omistajajäsen.  Monille tuttuja suomalaisia osuuskuntia ovat esim. OP-Pohjola, S-ryhmä ja Tradeka.

Yritysmuotona osuuskunta poikkeaa osakeyhtiöstä merkittävimmin omistussuhteiltaan. Osuuskunta on jäsenomisteinen, jokaisella jäsenellä on yksi osuus, joka oikeuttaa yhteen ääneen osuuskunnan korkeimmassa päättävässä elimessä, jäsenkokouksessa. Osakeyhtiössä yhdellä omistajalla voi olla useampia osakkeita ja siten myös suurempi äänioikeus.

Osuuskunnan jäsenenä olet yksi osuuskunnan omistajista ja päätöksentekijä. Osuusmaksu ei ole jäsenmaksu, jonka joudut maksamaan useita kertoja, vaan se on luonteeltaan sijoitus. Osuuskunta voi maksaa voitollisista tilikausista osuuksille korkoa ja jäsen voi halutessaan erota osuuskunnasta, jolloin osuuspääoma palautetaan hänelle.

Osuuskunnat tarjoavat usein osakkaille erilaisia etuja ja tarjouksia. Osa osuuskunnan jäsenistä työskentelevät osuuskunnassa, joko osa- tai täysiaikaisesti. Monet työosuuskunnat toimivat pienyrittäjien ponnahduslautana, ennen oman yrityksen perustamista. Osuuskunta antaa jäsenilleen mahdollisuuden toimia yrittäjämäisesti, mutta merkittävästi pienemmällä riskillä.

Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailun jäseneksi voit liittyä täyttämällä sähköisen hakulomakkeen tai ottamalla yhteyttä osuuskunnan toimitusjohtajaan.