Osuustoiminta

Mitä tarkoittaa jäsenyys osuuskunnassa? Mihin sitoudun? Miten liityn jäseneksi?

Osuuskunta on yhtiömuotona monille vieras, vaikka merkittävä osa suomalaisista on yhden tai useamman osuuskunnan omistajajäsen.  Monille tuttuja suomalaisia osuuskuntia ovat esim. OP-Pohjola, S-ryhmä ja Tradeka.

Yritysmuotona osuuskunta poikkeaa osakeyhtiöstä merkittävimmin omistussuhteiltaan. Osuuskunta on jäsenomisteinen, jokaisella jäsenellä on yksi osuus, joka oikeuttaa yhteen ääneen osuuskunnan korkeimmassa päättävässä elimessä, jäsenkokouksessa. Osakeyhtiössä yhdellä omistajalla voi olla useampia osakkeita ja siten myös suurempi äänioikeus.

Osuuskunnan jäsenenä olet yksi osuuskunnan omistajista ja päätöksentekijä. Osuusmaksu ei ole jäsenmaksu, jonka joudut maksamaan useita kertoja, vaan se on luonteeltaan sijoitus. Osuuskunta voi maksaa voitollisista tilikausista osuuksille korkoa ja jäsen voi halutessaan erota osuuskunnasta, jolloin osuuspääoma palautetaan hänelle.

Osuuskunnat tarjoavat usein osakkaille erilaisia etuja ja tarjouksia. Osa osuuskunnan jäsenistä työskentelevät osuuskunnassa, joko osa- tai täysiaikaisesti. Monet työosuuskunnat toimivat pienyrittäjien ponnahduslautana, ennen oman yrityksen perustamista. Osuuskunta antaa jäsenilleen mahdollisuuden toimia yrittäjämäisesti, mutta merkittävästi pienemmällä riskillä.

Jäsenenä pääset palveluidemme piiriin ja vaikuttamaan palvelujemme kehittämiseen

ELMA-Palvelut pähkinänkuoressa

  • terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen elämysten ja kulttuurin avulla
  • toimintakyvyn ylläpitäminen ja tukeminen
  • tukihenkilö ja/tai avustaja retkillä, matkoilla ja kulttuuririennoissa
  • siivous-, kodinhoito ja digipalvelut
  • apu yhdistyksille ja yhteisöille tapahtumien, matkojen ja retkien suunnittelussa ja toteuttamisessa

Kehitämme palveluja yhdessä asiakkaidemme kanssa ja heidän ehdoillaan.

Rekrytoimme asiakkaita ”luonnosta ja kulttuurista elinvoimaa” kurssin opiskelijoille tekemään opiskelijoiden kanssa yhdessä asiakkaiden ehdoilla toteutettavia palveluja ja tapahtumia.

Osuuskunnan täysjäsenyys syntyy, kun sijoitat 100 euroa osuuskunnan pääomaan. Sijoituksen voit toteuttaa esim. viiden vuoden kuluessa sijoittamalla 20 euroa vuodessa osuuspääomaamme.

20 euron sijoitus oikeuttaa käyttämään Elma palveluja ja mahdollistaa Elman jäsenedut matkoillamme.

Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailun jäseneksi voit liittyä täyttämällä sähköisen hakulomakkeen tai ottamalla yhteyttä osuuskunnan toimitusjohtajaan.

 

Sijoita Elman tuotto-osuuksiin

Elma (Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja elämysmatkailu) on nuorekas 5 vuotta sitten perustettu osuuskunta, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia elämysten ja kulttuurin avulla. Osuuskunnallamme on myös oikeudet toimia matkatoimistona matkatoimistoista annetun lainsäädännön mukaan (www.elamysmatkailu.fi) .

Rakennamme kulttuuri- ja luontomatkailuverkostoja Via Kalevala 2016-2035 hankkeen puitteissa. Edistämme kotiseutumme historian tuntemusta historiamme tuntemusta ja kulttuuriperintöämme esille tuomalla vetovoimatekijänä kotimaisille ja kansainvälisille luonto- ja kulttuurimatkailijoille.

Toimintansa juuri aloittaneena osuuskuntana olemme pääomaköyhä, joten toimintamme laajentumisvaiheessa tarvitsemme pääomamme vahvistamista. Pääomasijoitus osuuskunnan tuotto-osuuteen ei ole lahjoitus, vaan sijoitus, jonka voi anoa palautettavaksi.

Mikäli tunnet osuuskuntamme toiminta-ajatuksen ja tavoitteet omiksesi, voit sijoittaa osuusuntamme tuotto-osuuksiin liittymällä osuuskunnan jäseneksi ja tekemällä pääomasijoituksen tuotto-osuuksiimme.

Tee tarjous sijoitussummastasi osuuskunnan hallituksen puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle, joka hyväksyy sijoitustarjouksesi.

Osuuskunta Elma ei pyri voiton tavoitteluun, vaan edistää kulttuuria ja hyvinvointia palvelutuotteillaan ja hankkeillaan. Osuuskunta päätti perustamisvaiheessa asettaa 2% tuottotavoitteen sijoitetulle pääomalle siinä vaiheessa, kun osuuskunnan tilinpäätökset tulevat voitollisiksi toiminnan kehittyessä ja laajentuessa.

Pääomasijoituksen tuotto-osuuden korko on verollista tuloa, mutta alle 20 euron koroista ei suoriteta ennakonpidätystä. Yli 20 euron tuotto-osuuksille maksettavasta korosta 75% on verovapaata pääomatuloa 5000 euroon saakka. 5000 euron ylittävän pääomatulon osalta veroprosentti osuuskunnan tuotto-osuuksissa on 25%.

Osuuskunnan toiminnan laajentuessa pääomaköyhän osuuskunnan pääoman vahvistaminen on edelleen ajankohtaista. Mikäli haluat tukea toimintaamme liittymällä jäseneksi ja sijoittamalla tuotto-osuuksiin, se on mahdollista. Osuuskunnan hallitus päättää osuuskunnan tuotto-osuuksiin sijoittamisesta sijoitushakemusten perusteella.

Antti Holopainen
Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu
toimitusjohtaja/hallituksen puheenjohtaja
sp: antti.holopainen@elamysmatkailu.fi
p.0400417390