Maailman koronatilanne edelleen epävakaa – Matkustaminen Venäjälle ei vielä turvallista

Tämä aamun uutistoimisto Blomberg sivuston tietojen mukaan koronarokotuksia on annettu kaikkiaan maailmalla 3,46 miljardia annosta. Suurin osa rokotteen saanneista on saanut vasta yhden piikin, joten rokotesuoja on edelleen kovin vajaa rokottamisen ennätysvauhdista huolimatta.

Viruksen muuntautumiskyky on osoittanut, että se leviää edelleen synnyttäen uusia epidemia-aaltoja. Delta muunnoksen yleistyminen Venäjällä, Länsi-Euroopassa ja Britanniassa on synnyttänyt koronan kesäaallon näilläkin alueilla. Eilisen tietojen mukaan Iso-Britanniassa tilastoitiin 36 600 uutta koronatartuntaa. Uusia kuolemantapauksia oli kuitenkin vain 50. Näyttää siltä, että rokottaminen, joka on Britanniassa pitkällä, ehkäisee vakavia tautimuotoja ja kuolemia. Venäjällä, missä rokotevastaisuus väestössä on ollut voimakasta, raportoitiin eilen 24702 uutta tartuntaa. Kuolleiden määrä on liikkunut viime päivinä ennätystasolla ollen eilen 780.

Maat availevat silti rajojaan, kutkin maat omaa tahtiaan. EU yrittää löytää yhteistä linjaa, mutta helppoa se ei ole. Niin paljon tilanne vaihtelee eri maissa.  On jo aika selvää, että korona tule olemaan enemmän tai vähemmän tulevaisuudessa matkustamista rajoittava tekijä vuosia, mahdollisesti jopa vuosikymmeniä. EU-alueelle on saatu aikaan koronapassi. Sen jokainen suomalainenkin voi tulostaa omakanta.fi sivustolta henkilökohtaisista terveystiedoista. Passissa näkyy rokotukset, mahdollisesti sairastettu tauti ja koronatestitulokset.

Venäjäkin on alkanut myöntää viisumeja matkustamista varten laajentaen varovasti oikeuksia rajan ylityksiin. Näyttävin tuore esimerkki oli oikeus matkustaa Venäjälle EM-kisoihin ilman viisumia, jota oikeutta tuhannet futisfanit hyödynsivät. Koronaahan sieltä tuli tuliaisina ja kesän koronapiikki meillä herkästi leviävän deltavariantin muodossa. Uuden variantin aiheuttama korona-aalto oli Venäjällä juuri tuolloin huipussaan.

Turvallista matkustamista ja matkailun normalisoitumista Venäjälle lykkää selvästi venäläisten suomalaisia paljon laajempi rokotevastaisuus, mikä hidastaa laumasuojan syntyä ja epidemiapiikkien uudelleen ryöpsähdysriskejä. Toivottavasti deltavarianttiepidemian nopea leviäminen ja sen seurauksena syntyneet viranomaisreaktiot herättävät väestöä Venäjälläkin ottamaan rokotukset.

Elmalla on suunniteltu muutamia kulttuurifoorumihankkeisiin liittyviä matkoja Venäjän Karjalaan. Jos epidemiatilanne sen sallii ja kulttuurivaihtoon liittyvä asiointi katsotaan hyväksytyksi perusteeksi ylittää raja alle 10 hengen kokoisina ryhminä muidenkin kuin futisfanien toimesta, saatamme toteuttaa syyskesän ja syksyn aikana pari seminaarimatkaa. Sitoudumme toteuttamaan ne koronaturvallisesti molempien maiden raja- ja terveysviranomaisten ohjeita noudattaen.

Muut Venäjän matkat joudumme siirtämään ensi vuoteen. Mikäli tilanne helpottuu olennaisesti lähialueillamme, voimme toki loppuvuodesta toteuttaa joitain lähialuematkoja, jos matkustusturvallisuus paranee. Elman toimisto on alkanut jo toukokuusta 2021 alkaen välittää uudestaan Venäjän viisumeja omatoimimatkailijoille. Kysyntä on ollut toistaiseksi pientä, mutta hiljakseen kasvavaa.

Ihmisten halu ottaa etäisyyttä koronaeristykseen ja lähteä porukalla reissuun on elpynyt kesän aikana. Tulemme panostamaan kesän ja syksyn aikana uusien kotimaan elämysmatkakokemusten tuotekehittelyyn; Seurailkaapa sivujamme ja esitteitämme. Uusia kiinnostavia paketteja ilmaantuu sinne sitä mukaa, kun saamme uutta aikaan.

 


 

Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä