Kulttuurimatka Tampereen Pispalaan

Pispalan Kirjaston puuhamies Toivo Autiosaari oli Elman Inkerinmaan matkalla 2019. Kävi ilmi, että Topi on hyvin perillä suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuuriperimästä ja historiasta: Sukujuuretkin Uhtualla, minne päätimme Kalevala-kävelyn Lönnrotin männyn juurelle 2016.

Pispalan kirjasto

Soitin Topille ja kerroin, että panimme Tiian kanssa Elman tarinoita kansiin koronaerityksen aikana 2020. Meille syntyi kaksi kirjaa ”Osuuskunta Elman koronamanifesti” ja Tiian ”55 päivää Venäjällä”. Topi toivotti meidät tervetulleiksi esittelemään Elmaa, hankkeitamme ja kirjallista tuotantoamme.

Olihan se aika yllättävää, että pääsimme oikein kirjastoon koronapandemian aikana. Yritimme kesällä 2020 koronamanifestin ilmestymisen jälkeen kirjastokierrosta silloin kun koronan vaikutukset viime vuonna olivat lievimmillään. Huomasimme, että julkisissa kirjastoissa oli ehdoton yleisötilaisuuksien järjestämiskielto.

Topi toivotti meidät tervetulleiksi Pispalan kirjastoon. Kirjasto on auki. Noudattaa viranomaisten kokoontumisrajoituksia, eli 6 henkilöä kerrallaan pääsee vieraita kirjastoon. Kirjasto oli rakentanut korona-aikana teematilaisuuksien striimaustoiminnan, joten Pispalan kirjaston koti- ja facebook sivuilta löytyy runsas kokoelma kirjallisuusteemakeskusteluja, joiden joukkoon mekin sitten pääsimme kahden esittelemämme kirjan voimin.

Pispalan kirjaston tarina kiinnosti kovasti. Sen synty oli tulosta pispalalaisten ”kapinasta” Tampereen kaupungin kirjaston lakkauttamispäätöstä vastaan 25 vuotta sitten. Pispalalaiset päättivät, että pidämme kirjaston auki perustetun yhdistyksen voimin. Niin siinä pääsi käymään, että talkoilla, vapaaehtoisvoimin ja työllistämiskohteena toimiva kirjasto on edelleen auki 25 vuotta kirjastokapinan jälkeen.

Kaupunkikin on vähitellen hyväksynyt ”kapinalliset” ilmiönä, missä suora kansalaistoiminta pitää yllä alueen asukkaiden yhteishenkeä ja monipuolista kulttuuritoimintaa mitä vapaaehtoisvoimin pystyssä pidetty kirjasto/kulttuurikeskus tällä hetkellä ilmentää.

Kun korona iski, kirjasto ei lamaantunut, vaan ryhtyi palvelemaan entistäkin laajempia kansalaispiirejä siirtäen kulttuuripalvelunsa nettiin.

Pispalalaisyhteisöön nojaava kirjasto ei ole pelkkä kirjasto. Se on ottanut tehtäväkseen kirjalliseen muotoon tuotetun kulttuurin kierrättämiseen rakentamalla kiinteät suhteet antikvariaatti toimintaan. Näin kirjallinen kulttuuriperinne kiertää, elä ja voi hyvin menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

Korona laittoi kirjaton tuottaman kulttuuritoiminnan näkyväksi myös YouTube videoina vastavetona kokoontumisrajoituksille. Kirjaston ikkunasta Pispalan Valtatien varrelta näkyi Näsijärven maisemat, missä jäät olivat tummentuneet kevään merkkinä. Näytti siltä, että muutaman päivän sisällä vedet lainehtivat vapaana koronatalven kahleista ennakoiden entistäkin voimaannuttavampaa kulttuurinälkäisten ihmisten kevättä ja kesää.

Kerroimme omat tarinamme matkailumaailman megatrendin muutoksesta. Mielestämme se kulkee siihen suuntaan, että ”pieni on kaunista”. Paikallisten toimijoiden kuten pispalalaisten lähiyhteisön ja perinteen vaalimien on nousemassa Suomessa matkailuvaltiksi, jota tullaan vielä kauempaakin katsomaan. Maailmalla on yhä enempi ihmisiä, jotka arvostavat kestävän kehityksen ja kulttuurisen vastuullisuuden vaalimista. Sitä pispalalaiset ovat tehneet talkoilla ja yhteishengellä neljännesvuosisadan. Tätä sanomaa Elman on valmis omalla panoksellaan levittämään laajemmalle osana kestävän kehityksen matkailukonseptiamme.

 

Huom. Elman vierailun tallenteen voit katsoa Pispalan kirjaston YouTube-kanavalta tai tämän linkin kautta.


 

Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä