Koronapandemian taltuttamisen kaksi ensimmäistä viikkoa – teemamatkailun tulevaisuutta visioiden

Koronarokotukset käynnistyivät toden teolla vuoden vaihteessa maailmalla. 16.1.21 mennessä virallisiin rekistereihin on ehtinyt tiedot lähes 40 miljoonasta rokotetusta, jotka ovat saaneet ainakin ensimmäisen rokoteannoksen. 95 miljoonaa ihmistä on saanut koronatartunnan. Rokotuksen kattavuus väestötasolla on siis vasta puolet tartunnan seurauksena syntyneestä immuniteetista.

Suomi kulkee jälkijoukoissa Länsi-Euroopan maista, mutta on rokotuksissa väestöön suhteutettuna Kiinan ja Venäjän tasolla. Rokotusvauhti kiihtyy kaikkialla lähiviikkoina. Tammikuun lopulla EU-lääkeviranomaiset myöntänevät myyntiluvan AstraZeneca rokotteelle. Sitä on varastossa niin runsaasti, että Suomikin saanee jo ennen helmikuun puoli väliä tuntuvasti lisää rokotteita. Näin voivat riskiryhmien rokotukset alkaa ja parin kuukauden sisällä myös väestön enemmistön rokotukset. Jos näin menee, enemmistö suomalaisista on rokotettu touko-kesäkuuhun mennessä.

Koronapandemian voisi olettaa talttuvan Suomessa kevään aikana. Uutta isoa aaltoa ei enää ensi syksynä voisi syntyä, vaikka varmaankin koronavirusta on vielä silloinkin liikkeellä maailmalla.

Elma varautuu matkustamisen esteiden vaimenemiseen tämän vuoden aikana. Loppukevääksi kokoamme ryhmää Armenia-Georgian matkalle, mikä matka on ollut jo nettisivullamme. Toivomme, että matkustaminen sinne onnistuu, sillä lentoliikennettä ollaan itään päin avaamassa varovaisesti jo tammikuun lopulla.

armenia-yerevan

A winter view of Yerevan, Armenia, with the backdrop of Masis (Mount Ararat).

Alamme lähiviikkoina suunnitella suomalaisvenäläisen kulttuurifoorumimme ohjelmaan kuuluvia seminaarimatkoja Viipuriin, Petroskoihin ja Karhumäkeen. Viipurin matka tulee olemaan viikonloppumatka 23.4.-25.4.21. Matkan aikana pidetään seminaari Viipurin Lenin museon ja muiden hankkeestamme kiinnostuneiden toimijoiden kanssa samalla kun osallistumme lauantaina perinteisiin sisällissotamme muistomerkin ympäristön siivous- ja kunnostustalkoisiin.

Toukokuun loppupuoliskolla meillä on suunnitteilla Repola-Haukkasaari hankkeeseen liittyvä seminaarimatka Petroskoihin. Liitämme ohjelmaan myös uutta kulttuuriohjelmaa, mm retken Kizhin saarelle, missä legendaarisen talvikirkon kunnostus on saatu jo päätökseen ja kirkko lienee silloin jo auki yleisölle. Muut tuoreet Petroskoin kulttuurikuulumiset selvitämme hyvissä ajoin ennen matkaa. Koska on vielä epävarmaa rajan yli tapahtuvan rautatieliikenteen avautuminen, suunnittelemme matkan siten, että matkustamme junalla Kiteelle, josta bussi vie meidät rajan yli Petroskoihin läpi Karjalan korpimaisemien Kinnermäen perinnekylässä tietenkin poiketen.

Repola-Haukkasaari-kyläjuhlat

© Tiia Kohonen

Kesäkuun puolivälissä suunnitelmaamme kuuluu seminaarimatka Sandarmohin muistomerkkihankkeen puitteissa Karhumäkeen. Toivottavasti silloin jo Allegro kulkee. Jos näin onnellisesti käy matkustamme Karhumäkeen Pietarin kautta vaihtaen Pietarissa venäläiseen yöjunaan, mikä saapuu aikaisin aamulla Karhumäkeen.

Juhannuksen jälkiviikolla ohjelmassamme on rauhanpyöräilytapahtuma Tallinnasta Tartton, sileä edelleen Narvaan, mistä käsin pistäydymme päivän fillarireissulla Ivanogorodissa Venäjän puolella. Poljemme sen jälkeen Suomen Lahden etelärannikon maisemia ihaillen takaisin Tallinnaan, josta laiva tuo meidän pyörinemme takaisin Suomeen.

Heinäkuun matkaohjelmaan kuuluu työleiri Haukkasaaressa, mikäli korona suo ja Vienen reitin kesäpatikointi reitin Suomen puoleisella osuudella.

Elokuun puolivälissä kutsuu jälleen Latvajärven kyläjuhlat ja rajan takana Vienan reitillä toteutuva päivän patikointitapahtuma. Kyseinen reissu on ekstreemitapahtuma, minne vaaditaan hyvissä ajoin hankittu rajavyöhykelupa.

Laitamme näistä Via Kalevala hankkeeseen liittyvistä luontoretkeilyohjelmista alustavat ohjelmat ja ilmoittautumislinkit nettiin, että kiinnostuneet pääsevät ilmoittautumaan retkille riittävän ajoissa.

Elma katselee toivorikkaan myös syksyyn ja uskoo muidenkin uutuusmatkojemme toteutumiseen. Ohjelmassamme syyskaudella on viime syksynä toteutumatta jäänyt ruskamatka Kuolan niemimaalle, Norjan ja Suomen Lappiin. Matka on jo myynnissä, sillä sillekin reissulle toivomme saavamme ryhmän kasaan hyvissä ajoin.

Lokakuun alkuun on runsaan viikon junamatkapaketti Sotshiin katselemaan sekä Mustanmeren subtrooppisia maisemia että vierailemaan Kaukasuksella upeissa vuoristomaisemissa. Koska matka toteutuu kestävän kehityksen ohjelmamme mukaan junalla Pietarista Sotshiin ja sieltä Moskovan kautta Suomeen, saavat matkaiset tuntuman myös melko laajasti Venäjän Euroopan puoleisen osan maalaismaisemiin.

Kolmen syyskauden uutuuspakettimme sarjan päättää historiamatka Moskovaan, Jekaterinburgiin ja Pietariin Venäjän tsaarivallan kukistumisen historian, lokakuun vallankumouksen ja nykyvenäjän synnyn merkkipaikkoihin. Matkasta tulee ainutlaatuinen, sillä samalla reissulla tulee Romanovien suvun 300 vuotiskauden päätösvaihe, Neuvostoliiton syntyyn liittyvät merkkitapahtumat ja 1990-luvun Jeltsinvetoiset vallankumoustapahtumat tutuiksi. Matkan aikataulu on suunniteltu siten, että matka päättyy Pietarissa 7.11.21 lokakuun vallankumouksen vuosipäivänä.

Elman ajatushautomossa on edellä esittelemieni matkojen lisäksi runsaasti muutakin työn alla. Kerromme niistä uutisissamme pitkin vuotta sitä mukaa kun uutta kerrottavaa on – koronapandemian kehitystä tietenkin herkillä aisteilla seuraten.


 

Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä