Koronapandemian alkamisen vuosipäivänä

Tänä aamuna 90 miljoonan todetun koronatapauksen raja ylittyi. Sadan miljoonan koronatapauksen raja tultaneen rikkomaan 2-3 viikon sisällä. Korona diagnoosilla kuolleita on kertynyt jo lähes 2 miljoonaa.

Uusi entistä helpommin tarttuva koronamutaatio on identifioitu Isossa Britanniassa. Siellä on päivittäisten uusien tartuntojen määrä pompannut yli 50 000 uuden tapauksen tason – juuri siinä vaiheessa, kun Britannian EU-ero astui voimaan. Eurooppa – Suomi mukaan luettuna on säikähtänyt uutta virusmutaatiota niin voimakkaasti, että lentoliikenne Britanniaan on keskeytetty. Vuodenvaihe Euroopassa meni kiristyneiden koronarajoitusten vallitessa. Se merkitsi uuden vuoden vastaanottojen, joulun seudun kirkkokokoontumisten ja muiden tapahtumien perumista. Huippu-urheilutapahtumat ovat saaneen toteutua ilman yleisöä urheilijoiden koronatilannetta tiukasti seuraten.

Kaikkialla iloitaan siitä, että ennätysnopeasti kehitettyjä koronarokotteita on alettu antaa terveydenhuoltohenkilöstölle ja riskiryhmille. Rokotukset alkoivat viime vuoden lopulla useissa maissa, Kiinassa ja Venäjällä maiden omilla rokotteilla hieman aiemmin. EU:ssa prosessi näyttää olevan hidas, sillä ensimmäisinä myyntiluvan saaneiden rokotteiden saatavuus on osoittautunut haasteelliseksi, kun tarve kaikkialla maailmassa on samanaikainen.

Suomikin aloitti kuitenkin rokotuksensa jo viime vuoden puolella. Rokotustahti meillä muihin maailman kehittyneisiin maihin verrattuna on ollut verkkaista, mutta kiihtyy lähiviikkoina, kun rokotteiden saatavuus paranee. Väestön enemmistö ehdittäneen rokottaa kesään mennessä. Me suomalaiset olemme saaneet olla tyytyväisiä siihen, että olemme onnistuneet rajoittamaan epidemian meillä tehokkaasti. Voinemme olettaa, että tulemme tukahduttamaan covid-19 viruksen leviämisen omalla alueellamme kärkimaiden joukossa, toivon mukaan kesään 2021 mennessä.

Ihmiskunnan 7,7 miljardin populaatiosta on tarve rokottaa ainakin 3-4 miljardia, että laumasuoja olisi riittävä viruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Prosessi kokonaisuudessaan tullee kestämään vuosia. Kiina pystynee omilla rokotteillaan rokottamaan alkaneen vuoden aikana nopeimmin koko 1,4 miljardin väestöstään ainakin aikuisväestönsä, sillä sieltä löytyy oma rokote ja testattu infrastruktuuri prosessin nopeaan läpi viemiseen. Vasta tuon jälkeen kiinalaiset uskaltavat avata uudestaan rajansa mm matkailulle ja muulle keskeytyneelle kanssakäymiselle muun maailman kanssa.

USA:n katastrofaalisen epidemiatilanteen taltuttaminen on haasteellisempaa siellä nykyään vallitsevan poliittisen kaaoksen oloissa. Pandemiaa vähäteltiin maan korkeinta johtoa myöten, mikä johdon virhearvio johti osaltaan Trumpin vallan kaatumiseen.  Kuolonuhrien määrä on noussut siellä jo yli 380000, yli 22 miljoonaa ihmistä saanut tartunnan ja edelleen uusia tartuntoja tulee parinsadan tuhannen päivävauhtia.

Valittu uusi presidentti Biden on ilmoittanut ottavansa koronapandemian hallintaan saattamisen kiireellisimmäksi tehtäväkseen. Voidaan olettaa, että hänellä on edellytykset kuunnella asiantuntijoita ja mobilisoida USA:n tiedeyhteisö ja hajanainen terveydenhuoltojärjestelmä pysäyttämään pandemia myös siellä. Se on koko ihmiskunnan, myös eurooppalaisten etu.

Matkustaminen tullee normalisoitumaan ainakin jossain määrin  syksyyn mennessä. Rajoitukset silti jatkuvat. Rajoillamme tullaan koronakontrollia jatkamaan. Suomi ja monet maat ovat uudistaneet tartuntatautilakejaan ja muuta lainsäädäntöä koronan jälkeiseen ”normaaliin” valmistautumiseksi. Aika todennäköistä on, että rajoilla tullaan vaatimaan rokotustodistus. Nythän jo, kun rokotesuojaa ei ole vielä ollut on vaadittu koronatestitodistuksia.

Osuuskunta Elma valmistautuu toiseen koronavuoteen luottaen siihen, että rajat vuoden loppua kohti tulevat avautumaan matkailulle. Toivomme niiden avautumista ainakin osittain idän suuntaan kesään mennessä, että suomalaisvenäläisen kulttuurifoorumihankkeessa sovitut seminaarimatkat voitaisiin toteuttaa alkukesästä. Toivomme myös, että suunnittelemamme Rauhanpyöräilytapahtuma Viroon voitaisiin toteuttaa juhannuksen jälkeisellä viikolla. Syyskaudelle olemme suunnitelleet jo useita uusia teemamatkapaketteja Venäjälle. Toivottavasti pääsemme niitäkin toteuttamaan.

Valmistaudumme vastaanottamaan Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahteen suomalaisia ja eurooppalaisia matkailijoita samalla kun laitamme tarjolle uusia matkoja suomalaisille niin kotimaan elämysmatkoilla, kuin uusissa ja tutuissa kohteissa Venäjällä ja muissa lähinaapureissamme.

Kestävän kehityksen matkailukonseptin ja kehittämishankkeidemme rinnalla Elma tulee jatkamaan julkaisutoimintaansa vuoden 2021 puolella. Tulemme näin tekemään tunnetuksi jatkossakin koronan vauhdittamaa luovuuttamme matkailualan osuustoiminnassa ja ekomatkailun kehittämisessä.


 

Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä