Koronamanifesti II?

Ulla Vaara ehdotti meille koronamanifesti kakkosen kirjoittamista ensi vuonna ”Osuuskunta Elman koronamanifesti” lukijatapaamisessa kirjamessujen aikana. Jäin asiaa miettimään. Alkaa tuntua siltä, että aihetta olisi. Kirjoitimme manifestin ykkösosan ensimmäisen korona-aallon aikana koronaeritykseni aikana. Toisen kirjoittajan Tiian työpaikka, kuntosali, oli suljettuna koronan vuoksi samaan aikaan.

Pandemian toinen aalto on juuri voimistumassa Suomessakin samaan aikaan, kun se leviää vieläkin suuremmalla voimalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Presidentti Niinistö vihjaisi uuden poikkeustilan julistamisen mahdollisuuteen. Uudellamaalla epidemia on leviämisvaiheessa ja Päijät-Hämeessäkin rajoituksia lisätään ennakoiden tilanteen pahenemista. Sairaalat ja teho-osastot ovat täyttymässä ja koronakuolleisuus kasvussa.

Tutkijat ennakoivat jo kolmatta aaltoa kevääksi.

Osuuskunta Elman ensimmäisessä manifestissa visioimme matkailun megatrendin suurta muutosta lentämällä tapahtuvasta voimakkaassa kasvussa olleesta massaturismista ekoturismiin. Emme ole visioinemme yksin. Visit Finlandin kestävän kehityksen matkailuverkoston rakentamispyrkimykset ovat vahvasti saman suuntaisia. Nyt näyttää siltä, että viruksen hahmossa ihmiskuntaa haastavat luonnon voimat viitoittavat muutoksen välttämättömyyttä vieläkin suuremmalla voimalla kuin ensimmäisen eristyksen ja korona-aallon aikana osasimme kuvitella. Siksi jatkotarinalle olisi sosiaalinen tilaus.

Lahdella tulevana Euroopan ympäristöpääkaupunkina on ainutlaatuinen tilaisuus astua megatrendin muutoksen kärkeen ekomatkailun alalla ja tehdä palvelus koko Suomen matkailulle nostamalla alueemme ainutlaatuinen luonto ja kulttuurikerrostumat 10000 vuoden aikaskaalalla näkyväksi tulevien ympäristötietoisten matkailijasukupolvien ihasteltaviksi.

Eihän Elma pelkkää manifestia pelkästään tekemisen puutteessa ja koronaerityksessä kirjoittanut. Koronasta huolimatta olemme ryhtyneet toimiin viemään talkootyövoimalla ja LAB-ammattikorkeakoulun tukemana tulevaisuuden visiotamme eteenpäin.

Suomalais-venäläiseltä kulttuurifoorumilta saamaamme pientä tukea olemme käyttäneet ”sosiaalisesti vastuullisen turismin” konseptin rakentamiseksi Suomessa tehden samalla toimintasuunnitelmaa yhdessä venäläiskumppaniemme kanssa korona jälkeiseen aikaan itärajan molemmin puolin.

Euroopan Green Belt vyöhykettä Jäämerelle saakka olemme syksyn aikana tutkineet Jäämeren rannikolle saakka. Salpausselkä kulttuurivyöhyke Turusta Viipuriin ja Pietariin saakka on nostettu näkyvästi kehityssuunnitelmiemme kärkeen.

Elma on ilmoittautunut mukaan Visit Finlandin kestävän matkailun kehittämisohjelmaan. Aiomme antaa tuolle kehittämistyölle oman kansainvälistyvän pientoimijoiden etuja murroksessa tiukasti puolustavan näkökulman.

Verkostoidumme ruohonjuuritasolla ruohonjuuritason toimijoiden ehdoilla globaalin toiminnan tasoa unohtamatta. Uskomme vakaasti, että se on koronakestävämpää, kuin massaturismin palaamisen odottelu ennalleen, sen jälkeen, kun koronarokote on tyrehdyttänyt tällä hetkellä riehuvan pandemian. Uusia pandemioita on tyrkyllä. Ilmastomuutoskin etenee vaatien matkailun hiilijalanjäljen pienentämistä.

Lähdetään tekemään sitä tosissaan. Ehkä kirjoittelemme näistä lähtökohdista vielä koronamanifesti kakkosen vuoden 2021 loppuun mennessä Ympäristöpääkaupunki Lahden sanoman edistämisen merkeissä?