Korona ja ”persaukinen osuuskunta – ELMA”

Miljoonan koronatapauksen raja meni rikki 2.-3.4. välisenä yönä Suomen aikaa. Miljoona satatuhatta ylittyi seuraavan vuorokauden sisällä. Kuolleita varmistetuista koronatapauksista on koko maailmassa 4.4. aamupäivän tiedon mukaan 5,4% todetusta lähes 60 000 todetusta kuolleesta, mikä on todella korkea luku. Etelä-Eurooppa on jo ajautunut syvään koronakriisiin, mutta USA on ohittamassa Euroopan kriisin vakavuudessa, sillä koronaan kuolleiden määrä yhden päivän aikana ylitti aamuun 4.4. mennessä 1480 uhrin rajan.

Kiinan koronahuippu oli Wuhanin maakunnassa, tuli ja meni 3 viikon sisällä tammikuun lopulta helmikuun jälkipuoliskolle. 23.2. alkaen koko 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa on ilmaantunut päivittäin vain muutamasta sadasta muutamaan kymmeneen tartuntaan päivässä pääosin matkailijoiden ulkomalta tuomina. Tämänhetkisten lukujen valossa Kiinan koronakuolleisuus on 4% todetuista tapauksista. Korona näyttää olevan sekä herkemmin leviävä että tappavampi tauti ainakin tässä ja nyt. Kun tiedämme enemmän oireettomien ja lieväoireisten mutta diagnostisoimattomien esiintyvyydestä kuolleisuusluvut suhteessa tartunnan saaneisiin laskevat. Pandemian alkuvaiheessahan tauti diagnostisoidaan koronaan sairastuneilla ihmisiä.

Kiina aikoo ryhtyä ensi viikolla höllentämään matkustusrajoituksia Kiinan sisällä. Wuhanin maakunnassa tätä on jo tapahtunut. Kiinalaiset ovat silti peloissaan, kun seuraavat maailman uutisia. Uusi korona-aalto pelottaa ja siksi matkustamisen rajoitukset Kiinan ja muun maailman välillä tulevat säilymään todennäköisesti pitkään.

Toinen koronan ehkäisyssä rajoituksin onnistunut maa on Etelä-Korea, jossa koronakuolemia on tähän mennessä ilmaantunut vain 1,7% todetuista tapaukista ja huippu oli lyhyt, kuten Kiinassa 19.2.- 9.3. välisenä aikana. Eron selittänee laajemmat testaukset puhjenneen epidemiahuipun aikana.

Kiinassa ja Etelä-Koreassa toteutetut tiukat väestöön kohdistetut rajoittavat toimet ovat vahva näyttö toimen tehosta epidemian pysäyttämiseksi. Valitettavasti vain länsimaissa toimien käyttöönotossa myöhästyttiin vielä pahemmin kuin Kiinassa. On melko varmaa, että tilanne USA:ssa tulee kehittymään kaikkein vaikeimmaksi.

Nyt Suomi ja muut Euroopan maat ovat pysäyttämässä pandemiaa yrittämällä eri tavoin suojella väestöään ja ehkäistä tartunnan leviämistä vähentämällä radikaalisti ihmiskontakteja poikkeusolosäännöksiin nojaten. Suomi lähti liikkeelle oikea-aikaisesti. Väestö noudattaa hyvin viranomaisten ja hallituksen ohjeita, joten toivoa pandemian pysäyttämiseksikin tai radikaaliksi vaimentamiseksi vielä on.

Matkailuelinkeino on joutunut suurimpaan kurimukseen, kun viranomaiset ovat perustellusti kieltäneet matkustamisen ja kokoontumiset sekä tapahtumat, joiden vuoksi ihmiset yleensä matkustelevat. Elma-matkat muiden mukana elää juuri nyt kriisin syvintä ydintä.

Rakennamme Elmassa silti tulevaisuutta ilman tuloja sitä aikaa, kun ihmiset pääsevät jälleen matkustamaan. Oletan, että lentäen tapahtuva turismi notkahtaa pitkäksi aikaa, jopa vuosiksi, sillä koronapandemian globaalin ja nopean leviämisen mahdollistaja on ollut ihmisten massaliikkuminen maasta ja maanosista toiseen.

Elma on panostanut perustamisestaan lähtien lähimatkailuun ja matkailupalvelujen sisällön kehittämiseen. Pontimenamme on ollut suomalaisen kulttuuriperinnön Kalevalaisuuden edellisten sukupolvien maailmanlaajuiseksi luoma valmis brändi, johon nojaten rakennamme kestävän kehityksen matkailukonseptia.

Luontomatkailun infrastruktuurin kehittäminen on ollut keskeinen osa tätä kokonaisuutta. Olemme yrittäneet luoda uusia palveluja ja uusia toimijaverkostoja. Ennen koronaa olimme selkeässä nousukiidossa. Luotan siihen, että koronan jälkeen nousukiitomme vauhti kiihtyy.

Silloin tällöin olemme tiedustelleet matkailupalvelujen kehittämistä rahoittavilta, olisiko lähestymistapamme sellaista toimintaa, johon olisi mahdollista saada julkista rahoitusta. Ohuita ovat olleet rahoitusvirtamme. Pienet tulomme, joita olemme matkapakettiemme myynnillä saaneet eivät ole mahdollistaneet kovin näyttäviä kehittämistempauksia.

Innostusta ja sitoutumista idean ympärille on kuitenkin syntynyt erityisesti Itä-Suomessa. Toivoisin, että täydellinen massaturismin äkkipysähdys herättäisi matkailun kehittämisen voimavaroja ohjaavia tielle, että ”pieni on kaunista”. Lähiluonto ja kotoinen kulttuuri on aarreaitta, jonka esille kaivamista kannattaa tukea.

Koronapandemian torjunnan menestyksellinen harjoittelu Suomessa herättää meissä luottamusta parempaan tulevaisuuteen. Käymme hengissä selviämistaistelua muiden toimijoiden lailla ”persaukisena osuuskuntana”, niin kuin meitä ovat jotkut asiakkaamme luonnehtineet. Silti he kannustavat meitä jatkamaan.