Korona ja matkailu

Lentämällä tapahtunut massaturismi sai aikaan koronan räjähdysmäisen nopean leviämisen kaikkialle. Kuvittelimme, että nykylääketiede on kauan sitten saanut tarttuvien tautien leviämisen hallintaansa. Luonto näytti voimansa kertarysäyksellä, osoittaen kuinka epävarmalla pohjalla uskomme tietämyksemme ylivoimaisuuteen suhteessa luonnon voimiin on.

Aikaa myöten korona opitaan tuntemaan ja sen kanssa opitaan elämään. Taudin tuhovoima talttuu jollain aikavälillä. Pandemia pakottaa lääketiedettä lisäämään ketteryyttä taudin torjunnassa saattamalla nopeutuneella tempolla rokotteet saataville. Näyttää siltä, että joitain vuosia vierähtää, ennen kuin koronan uhka on oikeasti hallinnassa. Tuonakin aikana meidän on uskallettava elää, jopa matkustaa. Meidän on pakko kehittää turvallisia liikkumisen muotoja ja varmistettuja koronavapaita kuplia ympärillemme samalla, kun vaimennamme koronapelkoja.

Virtuaalikirjamessut ja mm Elman toteuttamat neuvottelut Zoomissa tulevien yhteishankkeiden edistämiseksi itärajamme yli ovat yksi esimerkki siitä, miten sopeudumme uuteen korona-aikaan.

Elma päätti koronan keskellä ryhtyä tuottamaan kirjallisuutta niiden hankkeiden ympärillä, joilla rakennamme kestävän ja ympäristöystävällisen matkailun tulevaisuutta. Tähän sarjaan kuuluva Osuuskunta Elman koronamanifesti ilmestyi jo 6.7. Kirjoitimme sen ensimmäisen korona-aallon eristyksen keskellä.

Jatkoa on tulossa. Jo syksyn aikana ilmestyy Tiia Kohosen teos 55 päivää Venäjällä. Ensi vuodelle meillä on jo alustavia suunnitelmia tulevien matkailutarinoiden ja opaskirjojen julkaisemiseksi. Olemme päättäneet aloittaa myös Elman oman nettilehden julkaisun loppusyksyn aikana.

Kirjallinen tuotantomme tulee tukemaan kehittämishankkeitamme matkailun alalla. Panostamme niihin aiempaa voimakkaammin rajojen avautumista odotellessa. Euroopan Ympäristöpääkaupunki Lahti 2021 tulee kohdistamaan ympäristötietoisten matkailijoiden katseen Lahteen. Tulemme kehittämishankkeidemme avulla osaltamme huolehtimaan siitä, että Lahti esiintyy edukseen kehittyvänä ja vetovoimaisena tulevaisuuden matkailukaupunkina, jonka arvoihin kuuluvat elämyksellinen luonto- ja kulttuuriympäristömme, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen niin kaupunkilaisille kuin vieraillemme Lahdessa, Lahden seudulla ja arktisilla alueilla.

Tutustukaapa messuosastoomme, tarjouksiimme ja antakaa meille palautetta elinvoimaisen kulttuuri- ja elämysmatkailun kehittämisen hengessä.

 

Antti Holopainen

toimitusjohtaja, ELMA