Hyvästi korona – tervetuloa koronan jälkeinen elämä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta totesi 15.5. koronaviruksen Suomessa olevan henkihieverissä. Näyttää siltä, että hän oli oikeassa. Kunpa kuolisi pois eikä tulisi takaisin?! Joka tapauksessa Länsi Euroopan maissa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi viritettyjä rajoitustoimia ollaan vähentämässä – niin Suomessakin. Maat availevat rajojaan matkailijoille jo tulevan kesään aikana ainakin Etelä-Euroopassa ja Baltian maissa.

Kesäkuun alussa Suomessakin saa alle 50 hengen ryhmät jo kokoontua ja urheilutapahtumia, joissa saa olla yleisöä alle 500 henkeä aletaan viritellä. Yli 70-vuotiaille on annettu lupa lähteä porukassa lenkille tai mölkkyä pelaamaan – tai kokoontumaan muuhunkin harrastuskerhoon, kunhan ryhmän koko pidetään alle 10 hengessä.

Siitä se alkaa koronan jälkeinen elämä varovasti tunnustellen – mutta silti uutta virushyökkäystä peläten. Näyttää siltä, että ihmisten varuillaan olon ajatus on juurtunut niin syvälle tajuntaamme, että viruksella on tosi vaikeaa hypätä ihmisestä toiseen. En siksi usko hallitsemattomasti leviävään pandemian toiseen aaltoon ainakaan Suomessa. Niin tehokkaaksi viruksen leviämisen pysäytyskeinoksi osoittautuivat suomessa käytössä olleet koronarajoitukset.

Eri asia tietenkin on se, miten nopeasti virus katoaa muualla. Naapurissamme Venäjällä eletään epidemian huipun aikaa. Ruotsiin on jämähtänyt päälle pitkittynyt viruksen leviämishuippu korkeine kuolleisuuslukuineen, joten rajojen ylitse tapahtuvaa matkailua joudumme lähialueilla vielä odottamaan.

ELMA aikoo avata toimistonsa kesäkuun alussa kaksi kertaa viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Tervetuloa siis ideoimaan uusia matkoja. Tervetuloa myös ilmoittautumaan matkasuunnitelmissamme oleville retkille. Syyskuussa matkustamme Savonlinnaan yhdistetylle kylpylä-luonto-historiamatkalle. Mikäli rajat aukeavat itään, on ohjelmassamme jo elokuussa Petroskoin matka, jolla matkalla käydä katsomassa uusiutunutta Kizhin saaren talvikirkkoa.

Toimistossa on myynnissä myös kirjallisuutta ja lahjaesineiksi sopivia puukäsitöitä. Olemme Tiian kanssa viimeistelemässä Elman 5-vuotishistoriikkiteosta. Siitä on tulossa n 250-sivuinen ”Osuuskunta Elman koronamanifesti”. Uskomme saavamme kirjan painosta ulos heinäkuun alkupuolella. Tekeleen tarkoitus on paitsi käydä läpi Osuuskuntamme historiaa ja aikaansaannoksiamme, visioida myös tulevaisuutta. Aiomme ottaa kantaa myös siihen, miten kulttuuri- ja luontomatkailualaa olisi järkevää kehittää koronan jälkeisessä ajassa.

Osuuskunta Elma on ollut mukana koronarajoitusten aikanakin Euroopan Ympäristöpääkaupunki Lahti 2021 hankkeen valmisteluissa. Ensimmäinen Lahdessa tapahtuva kulttuuri- ja luontoretki on tarkoitus järjestää lauantaina 29. elokuuta. Olemme valmistelleet ”Älykäs Ylinen Viipurintie” kulttuuripolkua Lahden ydinkeskustaan. Polun avajaiset yleisötilaisuuden muodossa ja Lahden kaupungin kehityshistoriaa kerraten on tarkoitus toteuttaa tuolloin. Tapahtuma alaa Kino-Iiriksessä ja jatkuu Lahden kappatorilla, josta kävellään reittiä ja sen historiaa tutkien Hyppyrimäen juurelle.

Tapahtumat nettisivut ovat jo auki osoitteessa: http://www.alykasylinenviipurintie.fi/. Tiedotamme tarkemmin tapahtumasta ja muistakin Elman asioista kesän aikana kotisivullamme ja toimistossa Loviisankatu 3.