Hankkeet

Hankkeet Elma: Via Kalevala 2016-2035 hanke

Via Kalevala 2016 – 2035 – hanke

Osuuskunta Elma käynnisti Via Kalevala 2016-2035 hankkeen suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa Petroskoissa syyskuussa 2015. Vuonna 2016 toteutettiin 1000 km kävelytempaus läpi Suomen ja Vienan Karjalan. Hanke on jatkunut Suomussalmella ja Vienan karjalaisissa kylissä. Se on laajentunut etelään Repolan alueelle Venäjän puolella 2018 ja Inkerinmaalle 2019. Kesällä 2021 on tavoitteena laajentaa hanketta Viroon Rauhanpyöräilytapahtuman merkeissä

Tutustu lisää Via Kalevala – hankkeeseen täältä.

Hankkeet Elma: Älykäs Ylinen Viipurintie hanke Älykäs Ylinen Viipurintie – hanke

Elma käynnisti ”Ylinen Viipurintie” hankkeen 2020. Tavoitteenamme on rakentaa uusi kulttuuri- ja luontomatkailureitti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti välille Hämeenlinna – Lahti – Viipuri. Ensimmäinen askel hankkeessa oli digitaalisen opastusjärjestelmän kehittäminen ja rakentaminen Lahden ydinkeskustaan oppaiden ja omatoimimatkailijoiden tueksi. Opastusjärjestelmästä on tarkoitus kehittää komikielinen (suomi, englanti, venäjä) palvelemaan sekä suomalaisia että kansainvälisiä matkailijoita ja matkailijaryhmiä.

Hanke on mukana Lahden Ympäristöpääkaupunki 2021 tapahtumissa.

Tutustu tarkemmin Älykäs Ylinen Viipurintie – hankkeeseen täältä.

Hankkeet Elma: Hennala 1918 hanke Hennala 1918 – hanke

Hanke käynnistettiin 2018 suomen sisällissodan 100-vuotismuistovuonna. Hennalassa sijaitsi yksi tunnetuimpia sisällissodan jälkeen perustettuja vankileirejä, mikä syntyi saksalaisjoukkojen miehitettyä Lahden punaisilta. Noin 20 000 punaista antautui Lahdessa huhti-toukokuun vaihteessa. Antautuneet koottiin Lahden ydinkeskustaan Fellmanin pellolle, mistä tuhansien tie johti Hennalaan. Leirillä menehtyi yli 1200 henkilöä. Kansallisarkistossa on meneillään Hennalan vankileirillä menehtyneiden kohtaloa selvittävä tutkimus, minkä tuloksia on tarkoitus käyttää Hennalan uhreille rakennettavan muistomerkin suunnittelussa.

Sisällissodan punaisia pakeni sodan loppuvaiheessa Venäjälle. Kansallisarkisto on selvittämässä parhaillaan Neuvosto-Venäjälle paenneiden kohtaloita, minkä hankkeen tuloksia Elma aikoo hyödyntää sekä Viipurin alueen että Karhumäen lähellä sijaitsevan Sandarmohin alueen joukkohautojen suomalaismuistomerkkien korjaamisessa ja kehittämisessä suomalaisvenäläisenä kulttuurifoorumiyhteistyönä.

Tutustu tarkemmin Hennala 1918 – hankkeeseen täältä.