Elman Uusi Vuosi 2020

Elman Uusi Vuosi 2020,

Osuuskunnan puheenjohtajan Uuden Vuoden blogi

Olemme toteuttamassa työelämän ja kulttuurin vallankumousta, joka tulee pitämään syrjäseutuja asuttuina ja käynnistää vielä muuttoliikkeen kaupungeista maaseudulle.

Alkamassa oleva uusi vuosi ja vuosikymmen on uuden aikakauden alku taaperoiästä leikki-ikään ponnistelevan Elman historiassa.

Muutamme lähemmäs Matkakeskusta Loviisankatu kolmeen, aivan legendaarisen Tirran ja Pikkuteatterin naapuriin, lahtelaisen kyläkulttuurin juurille! Ja kaiken lisäksi vielä katutasoon, joten satunnaisenkin kulkijan on meidät helppo bongata.

Laajennamme matkapakettitarjontaa heti alkuvuodesta lähtemällä maalis-huhtikuun vaihteessa Kuuban kierrokselle pariksi viikoksi. Kesäkuun alussa odottaa Gdanskin matkapaketti.

Venäjän kulttuurimatkojen kysyntä kasvoi reippaasti vuonna 2019. Olemme tästä innostuneena lisänneet reippaasti tarjontaa vuodelle 2020. Via Kalevalan noste ja hankkeen rajantakaisten verkostojen uudet mahdollisuudet tarjota asiakkaillemme ennen kokemattomia kulttuuri- ja luontoelämyksiä niin Itärajan pinnassa kuin kauempanakin Venäjällä ovat monipuolistuneen tarjontamme perustana.

Via Kalevalan ja Karjala 100 vuotta teeman merkeissä avaamme uusia Reittejä Karjalaan, samalla kun mahdollistamme suosiota jo saaneille retkille pääsyn uusille Elman ystäville. Pääsiäisen aikana vierailemme Viipurissa, Sortavalassa ja Petroskoissa yhdistetyllä juna-bussimatkalla. Pääsette ensimmäistä kertaa Elman museojunaretkelle Venäjällä välillä Sortavala – Ruskeala. Siellä Venäjällä hyvin suosituksi tullut museojuna kuljettaa meidän Ruskealan vuoripuistoon.

Puisto on rakennettu entiseen marmorilouhokseen ja sen ympäristöön. Louhos toimi myös autonomisen Suomen ja sotia edeltäneen Itsenäisen Suomen aikana toimittaen marmoria Katariina II ajoista alkaen Pietarin julkisten rakennusten seinäpinnoiksi, mitä matkailijat saavat vieläkin ihailla Pietarin keskustan palatsien seinäpintoina. Jostain syystä, jota en vielä aivan ymmärrä, tuo aivan Suomen rajan pinnassa oleva avolouhos on saavuttanut käsittämättömän suuren suosion venäläisten nuorten aikuisten ja lapsiperheiden keskuudessa eri vuoden aikoina. Mennään siis Pitkänä Perjantaina ihmettelemään tuota matkailumarkkinoinnin menestystarinaa oikein porukalla samalla, kuun voimme katsastaa yön yli oleskelun puitteissa, miten Sortavalassa nykyisin eletään.

Matkustamme pääsisäislauantaina Petroskoihin, jossa ihastelemme huhtikuista Äänisen modernisoituvaa, mutta kiinnostavan historian omaavaa Karjalan Tasavallan pääkaupunkia – tietenkin suomalaisesta näkökulmasta.

Jos Petroskoi pääsiäisen seutuun ei sovi, sinne pääsee ryhmässämme myös elokuun lopulla junalla toteutettavalla kiertomatkalla, jolloin ohjelmaan mahtuu myös Kizhin saari.

Heinäkuu ja elokuun alkupuoli sisältävät aiempaa runsaamman tarjonnan Lönnrotin jalanjäljillä. Aiomme osallistua jo kolmantena vuotena Haukkasaaren ja Repolan kyläjuhlatapahtumiin. Tällä kertaa suunnitelmissamme on kaksi ryhmää. Toinen nuorten ryhmä menee talkoisiin saarelle viikoksi Inarin kautta.

Me seniorit olemme suunnitelleet 10 päivän mittaista ”Karjalan Interreil” matkaa, jonka aiomme ajoittaa niin, että Haukkasaari, Repola ja Lendery tulevat tutuiksi Karjalan 100 vuotisessa historiassa ainutlaatuisina paikkakuntina, paikkakuntina, jotka ovat jättäneet omanlaisensa jäljet koko itsenäistyneen Suomen historiaan. Aiomme matkustaa Mujejärven piirin keskustaan Pietarista yöjunalla. Jatkamme sieltä Kostamukseen ja sieltä edelleen Vienan Runokyliin. Siellä eivät kiskot kulje, joten liikumme bussilla Vuokkiniemeen, Venehjärvelle, Vuonniseen, Uhtualle, Haikolaan ja Vienan Kemiin. Solovetskin saarelle on pääsy vain laivalla, mutta sielläkin aiomme käydä ehkä olla pari yön seutuakin, jos onnistumme majapaikan saamaan. Tuolta reissulta hurautamme yöjunalla takaisin Pietariin, josta edelleen Allegrolla Suomeen. Matkalle alustavasti ilmoittautuneita on jo seitsemän henkilöä, joten uskon matkan toteutuvan. Pieni kysymysmerkki on vielä tuon ajan Venäjän rautateiden aikataulut, joista saamme varman tiedon vasta keväällä. Mutta eivätköhän ne junat ensi kesänäkin kulkene Karjalassakin.

Samaan aikaan Karjalan Interreil reissun kanssa meillä on uutuusmatka aivan Suomen rajan pinnassa Vienan Karjalassa. Akonlahden kylä hävitettiin dramaattisesti polttamalla vuona 1958. Asukkaat kylästä pakkosiirrettiin Uhtualle. Entiset kyläläiset ovat alkaneet pitää kyläjuhlia Akonlahdessa vuosittain 12.7. ja he kutsuivat meidät viime kesänä juhliinsa. Lupasin järjestää ohjelmapaketin, joka löytyy jo netistä. Toivon, että tämä uusi kohde Lönnrotin jalanjäljissä houkuttelee ihmisiä tuolle ainutlaatuiselle alueelle. Piipahdimme siellä 2016 Kalevala-kävelyn yhteydessä nauttien piknik lounasta nuotiopaikalla, jonne ensi kesän retkellä on tarkoitus perustaa telttaleiri yöpymistä varten.

Heinäkuun lopulla ja elokuun alussa tarjoamme mahdollisuuksia osallistua sekä Suomen että Venäjän puoleisen Vienan reitin matkoihin ja tapahtumiin Suomussalmella ja Arhipan kotitanhuilla Latvajärvellä. Matkaohjelmat löytyvät jo netistä.

Mutta ei Elman Venäjän matkojen tarjonta rajoitu Lönnorotin jalanjälkiin ainoastaan Karjalassa. Tarton Rauhan 100 vuotisen merkkivuoden merkeissä toteutamme Rauhanpyöräilytapahtuman Suomessa, Virossa ja Venäjällä 15.6.-5.7. välisenä aikana. Pyöräilemme Rauhan puolesta, mutta samalla edistämme terveyttä ja hyvinvointia kuntoliikuntatempauksella ja kannustamme matkailureittien kehittäjiä edistämään kestävän kehityksen matkailumuotoja kuten hiilineutraalia omalla lihasvoimalla toteutettavaa pyöräilyä Tarton rauhan historian tapahtumia seminaareissa samalla muistellen. Tempaus on Elman Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahti teeman tunnetuksi tekotapahtuma Suomessa, Virossa ja Venäjällä. Lönnrotkin liikkui runoja keräten aikanaan noilla alueilla, joten tämäkin teema on vahvasti esillä, sillä suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi pidetään retkemme aikana Tartossa, joka on myös pyöräretkemme yksi kohokohdista.

Avaamme ilmoittautumislinkin tapahtumaan osallistuvia varten jo heti vuodenvaihteen jälkeen, joten ryhtykääpä miettimään, sopisiko ensi kesän ohjelmaanne toisenlainen juhannus ja fyysisen ja henkisen kunnon kohottaminen.

Uudenlaista matkatarjontaa meillä on muuallekin Venäjälle. Yleisön pyynnöstä olemme suunnitelleet paketin Voiton päivän aikaan Moskovaan, tutustumme kesäiseen Pietariin toukokuun lopulla, mikä on jo perinne. Olemme jälleen huhtikuun lopulla 1918 uhrien muistomerkin kunnostustalkoissa Viipurissa. Kesäkuun alussa on ohjelmassa viikon aktiivilomapaketti Terijoella.

Aiomme loppukesästä toteuttaa myös Trans-Siperian rautatiematkan, senkin yleisön pyynnöstä ja viime kesän kokemuksista oppineena.

Ennätysrunsaan matkapakettitarjontamme rinnalla Elma aikoo laajentaa alkavana vuonna myös matkailupalvelujen kehittämistoimintaa. Yritämme ensimmäistä kertaa tosissamme houkutella Suomeen ryhmiä Venäjältä niin Lahden seudulle ja Ylinen Viipurin tie reitille Viipuri – Lahti – Hämeenlinna välille, kuin Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon käynnistämällä uusia kehittämishankkeita. Hankkeet toteutuvat kuitenkin käytännössä edellyttäen, että saamme hankkeisiimme kehittämisrahoitusta, sillä samanaikaista venäläisiä houkuttelevien matkapakettien rakentamista ja markkinointia ei ole mahdollista toteuttaa pelkästään talkootyöllä.

Aiomme osallistua osaltamme suomalaisten ja Suomeen muuttaneiden työllistämistalkoisiin matkailupalveluja kehittämällä. Uskomme siihen, että kulttuuri- ja elämysmatkailusta ja terveyden edistämisestä matkailun keinoin löytyy runsaasti potentiaalia, joka työllistää.

Olemme toteuttamassa työelämän ja kulttuurin vallankumousta, joka tulee pitämään syrjäseutuja asuttuina ja käynnistää vielä muuttoliikkeen kaupungeista maaseudulle.

Elma valmistautuu työelämän rakennemuutokseen, kulttuurimuutokseen ja ilmastomuutokseen vuonna 2020 täsmäiskuin!

Hyvää Uutta Vuotta Elmalaiset, Elman nykyiset ja tulevat ystävät!