Elman Uuden Vuoden blogi

Vuosi 2020 on pian siirtymässä historiaan meidän kaikkien ennen kokemattomana poikkeusvuotena – modernia maailmaa järisyttäneenä koronavuotena. Omalla kohdallani vuosi oli poikkeusvuosi kerrottuna kolmella. Koronaerityksen ja rajoituksen ohella kohtasin povien nivelrikosta johtuvan välttämättömyyden hankkia varaosat polviini. Projekti kesti koko vuoden ja toimintakyvyn kunnollinen palautuminen vielä ensi vuoden alkupuoliskon, sillä sain tekonivelen vasempaan polveen vasta reilu kaksi kuukautta sitten.

Tyttäreni Sini sairastui leukemiaan kesällä 2019, sai kantasolusiirron marraskuussa 2019, elänyt koronavuoden toipilaana ja pystynyt aloittamaan syksyllä 2020 keskeytyneet opintonsa. Korona pakotti tehostamaan ja pitkittämään infektioerityskäytäntöjä, joita siis harjoittelimme Sinin tilanteen takia jo ennen koronaa.

Korona pysäytti Elman ulkomaan matkailun ja muunkin matkailuliiketoiminnan lähes täysin, niin kuin kaikilla pääosin ulkomaan matkoja järjestävillä. Kukaan ei ole voinut hakea viisumeita Venäjälle. Matkat jouduimme perumaan.

Silti elämä jatkuu Elmassakin. Päätimme panostaa tulevaisuuteen – sanomamme perille saattamisyrityksiin laajemmille kansalaispiireille. Elman ydintiimi Antti, Tiia ja Mikko hitsautuivat vuoden kuluessa entistäkin sitkeämmäksi tulevaisuuden rakentamisen joukkueeksi. Carla tiimin ulkojäsenenä on ollut tiimissämme mukana sekä kaupungin palkkatukityöllistettynä että vapaaehtoisena. Innokas LAB-opiskelijoiden ryhmä tupsahti loppuvuodesta kehittämään Ylinen Viipurintie ideaamme.

Yhteisestä aivojumpasta syntyi vuoden vaihteeseen mennessä peräti kolme kirjaa. Ensimmäinen Osuuskunta Elman Koronamanifesti ilmestyi jo heinäkuussa. Tieto kirjan ilmestymisestä ei tavoittanut suurta yleisöä, kun markkinointivoimaa meillä ei ole ollut, eikä ehkä riittävää osaamistakaan julkaisutoiminnan markkinoinnin alueella. Mutta kun visioimme matkailun megatrendin muutosta massaturismista ekomatkailuun, tähtäämme manifestimme sanomalla tuleviin vuosiin.

Kirjan lukeneet ovatkin ehdottaneet meille, että alkavana vuona kannattaa julkaista Koronamanifestin toinen osa, sillä kaikki nyt näkevät – niin kuin ennakoimme ilmestyneessä kirjassa, että korona muuttaa maailmaan syvällisesti. Kun luonnostelimme ensimmäisessä osassa megatrendin muutoksen ensimmäisiä askelmerkkejä, saattaa näkökulmamme kiinnostaa laajempia kansalaispiirejä seuraavienkin askelmerkkiemme osalta.

Idea on tallennettu jo mietintämyssyyn. Saattaapa olla, että syyskaudella ensi vuonna, kun koronarokotus on taas helpottanut matkustamisen tuskaa, pääsette lukemaan jatkopohdintoja. Onhan niitä julkaistukin pikkuhiljaa blogeina.

Tiian ”55 päivää Venäjällä” kirja tupsahti painosta ulos 18.12. eli joulun kynnyksellä. Pidimme heti postitustalkoot ennakkotilaajille, että kirja ehtisi pukin konttiin

Eikä siinä kaikki. ”Sotepamfletti”, jota ryhdyin ideoimaan elokuussa. Ilmestyi samana päivänä Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton julkaisuna ja Elman kustantamana. Palasin tuossa sotepohdinnassani juurilleni lapsuuteeni, aikuistumiseeni, lääkäriopintoihin, työurani jälkipohdintoihin peilaten kaikkea tuota soten mahdolliseen syntyyn ja synnytystuskiin, joita suomalainen yhteiskunta juuri elää. Näin koronavuosi tuotti Elmalle kaikkiaan kolme kirjaa. Jos matkailuliiketoimintamme olisi paisunut sitä rataa, kuin kehitys edellisenä vuonna näytti, kukaan meistä ei olisi ehtinyt kirjoja kirjoitella.

Kun olimme Elmaan rakentaneet kirjan kustantamisen logistiikan rakenteet jo vuonna 2016, hyödynsimme tätä osaamistamme oikein kunnolla koronavuonna.

Toivon mukaan pitkälle vapaaehtoistyöhön perustunut korona-ajan aktiivisuutemme herättää kiinnostusta osuuskuntaamme kohtaan laajemmissa kansalaispiireissä. Olemmehan ihan tosissamme rakentamassa parempaa tulevaisuutta ja tulevaisuuden työpaikkoja nuorille sukupolville. Se oli Elman tarkoitus, kun lähdimme 2014 liikkeelle.

Tulevat vuodet osoittavat, pystymmekö kasvattamaan uskottavuutta niin paljon, että alamme kasvaa ja vahvistua koronakurimuksen tulevina voittajina. Kun alaraajojeni lihasvoima osoittaa vahvistumisen merkkejä, alkaa aivojenikin viritystila asettua sellaiseksi, että ”eteenpäin – sanoi mummo lumessa”. Meillä on tosi hyviä tiimi ja hyvä meininki.

Kiitoksia siitä ensisijaisesti kaikille läheisimmille työtovereilleni ja kaikille muillekin hengessä mukana oleville ja tukijoillemme! Hyvää alkavaa koronakurimuksesta vapautumisen Uutta vuotta 2021 kaikille.