Elman joulublogi 2019

Hyvät Elman ystävät!

Vietimme kuluneena vuonna 5-vuotistaivaltamme Kulttuuri-, elämys- ja luontomakailua kehittävänä osuuskuntana. Matkailuliiketoimintamme liikevaihto kaksinkertaistui aiempien vuosien tasosta, mitä voidaan jo tässä vaiheessa pitää hyvänä saavutuksena. Onnistuimme kokoamaan aiempia vuosia enemmän ryhmiä Venäjän matkoille. Kävimme kahteen otteeseen Arhippa Perttusen jalanjäljillä Latvajärvellä Vienan Karjalassa, toteutimme jälleen matkan Repolaan ja Haukkasaareen. Järjestimme huhtikuussa talkootyömatkan Viipuriin sisällissodan 1918 muistomerkin kunnostamisen merkeissä. Uutena valtauksena kuluneena vuonna oli Eteläinen Inkerinmaa, jonne matkustimme Tallinnan kautta laivalla ja edelleen junalla Narvaan, josta kävelimme matkalaukkuja perässämme vetäen Venäjälle Ivanogorodiin. Sieltä isäntämme Kaykinon luovat projektit hankkeen vetäjät olivat meitä vastassa ja tarjosivat ikimuistoisen kulttuurikierroksen alueella, jossa liikkuu vähemmän suomalaisia. Inkerin Juhannusjuhlat olivat ainutlaatuinen kokemus, joista emme olleet aiemmin kuulleetkaan.

Valloitimme elo-syyskuussa Siperiaa matkustamalla junalla 7-henkisen ryhmän voimalla Moskovan, Jekaterinburgin, Irkutskin ja Baikalin kautta Vladivostokiin. Matka oli elämys, jolle seuraa tulevina vuosina jatkoa.

Moni muukin asia kuluneen vuoden aikana on mennyt eteenpäin. Olemme osuuskunnan talkoohengessä järjestäneet Via Kalevala reitin kehittämistyöpajoja Outokummussa, Loma-Kitsissä, Vienan Reitillä Suomussalmella, Viipurissa ja Lahdessa. Järjestimme 1.8. Uniatrs taiteilijaryhmälle kävelytapahtuman kulkemalla Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kautta Syväoroon. Ryhmä käveli sieltä Elisenvaaraan hylättyä radanpohjaa pitkin. Edistimme tempauksella Parikkala-Syväoro rajanylityspaikan saamista kansainväliseksi rajanylityspaikaksi, jossa luontoretkeily kävellen ja pyöräillen tulisi mahdolliseksi. Onhan rajan takana juuri perustettu Laatokan Kansallispuisto. Saimmekin syksyllä hyviä uutisia. Rajanylityspaikka kansainvälistyy vuodesta 2024 alkaen.

Esittelimme Via Kalevala hankkeemme historiaa ja tulevaisuuden suunnitelmia Tulan kulttuuriforumissa. Meillä alkaa olla osahankkeita Via Kalevalan hengessä pitkin itärajan pintaa. Ideaamme edistämään on syntynyt ensimmäisiä toimijaryhmiä kuten Vienan Reitti ry. Luonnosta ja Kulttuurista elinvoimaa koulutusohjelma alkoi syksyllä. Sen puitteissa saimme innostuneen yhteistyökumppanin Risto Kiiskisen edistämään Lieksa- Repola-Haukkasaari yhteishanketta. Toinen uusi rakenne on syntynyt Ylinen Viipurintie konseptin ympärillä. Lahden kaupungin Ympäristöpääkaupunkihanke myönsi juuri 2000 euroa älykäs Ylinen Viipurintie pilottimme toteuttamiseen Lahden keskustassa 2020 keväällä.

Vähäjärven Lomakoti onnistuttiin aktivoimaan toisena ulkopuolisena toimijanamme kehittämään luontopolkuja Ylisen Viipurintien Hämeenlinnan päähän vammaismatkailuhankkeen rinnalla.

Olemme aktivoineet Ylinen Viipurintie hankkeen puitteissa myös yhteistyökumppaneitamme Viipurissa, josta löysimme kontakteja yhteisten teemamatkapakettien rakentamiseen Venäjältä Suomeen ja Suomesta Venäjälle Viipurin kautta. Viipurin Lenin museo on auttanut meitä yhteyksien rakentamisessa samalla kun me olemme auttaneet heitä Talikkala hankkeessa, jonka puitteissa he ovat keräämässä historiatietoa Talikkalan kaupunginosan elämästä 1930-luvulta ennen sotia.

Tiivis toiminta matkojen suunnittelun, toteuttamisen, viisumipalvelun ja uusien kehittämishankkeiden ympärillä on synnyttänyt osuuskuntamme nuorten 1990-luvulla syntyneiden ydintiimin. Nuoret ovatkin Tiian johdolla ideoineet pari mieleen painuvaa yleisötapahtumaa Elman toimistossa, joista viimeinen oli ikimuistoinen pikkujoulu-joulumyyjäistapahtuma. Uudet ideat nousevat siivilleen nuoruuden innolla ja toivon varttuneemman sukupolven edustajana voivani siirtyä pikkuhiljaa ”vanhemman neuvonantajan” rooliin.

Kuitenkin näyttää siltä, että mukana on vielä joitain vuosia oltava. Kehittämistyötä on pitemmän päälle vaikea toteuttaa pelkällä talkootyöllä. Tässä vaiheessa on tarpeen se hiljainen tieto, jota allekirjoittaneelle on kertynyt vuosikymmeninen kuluessa niin  byrokratian kanssa painimisen rintamalla, kuin terveyden edistäjä – kuntoutuslääkäri työurallani. Toivon hartaasti, että kulttuuri- ja luontomatkailun kehittämistä rahoittavat tahot huomaisivat pioneerityömme ja mahdollistaisivat tuen hankkeillemme.

Ensi vuoden Via Kalevala hankkeen päätapahtumaksi olemme suunnitelleet Rauhanpyöräily 2020 tapahtumaa ensi kesänä Suomessa, Virossa ja Venäjällä. Yhteistyökumppaneiksemme olemme saaneet mm Rauhanpuolustajat ja Suomi-Venäjä Seuran. Haluamme nostaa tempauksella nuorempien sukupolvien tietoisuuteen Tarton Rauhan merkityksen Baltian maiden ja Suomen kansainvälisen aseman ja Suomen Itsenäisyyden turvaamisen mahdollistajana, sillä olihan sopimus 100 vuotta sitten ensimmäinen itsenäisen Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus.

Uskon, että myös muut hankkeet kuten Ylinen Viipurintie-hanke ja Via Kalevala Juojärvi hanke nytkähtävät liikkeelle uusina hankkeina aiempien Itärajan pinnan hankkeiden rinnalle. Jo nyt on ensi vuoden matkapakettitarjonnassamme selvästi enemmän pakettimatkaoja kuin aiempina vuosina. Lisää on vielä työn alla. Ensimmäisiä pilottikokeiluja on tarkoitus toteuttaa myös venäläisryhmille Suomeen päin.

Tuleva vuosi tulee olemaan aikaa, jolloin oma osallistumiseni kävelytapahtumiin ja pyöräilyyn tulee olemaan rajoittunutta. Pitkälle edenneen polvien nivelrikon vuoksi joudun turvautumaan kahteen kyynärsauvaan tekonivelleikkauksia odotellessani. Alkukeväästä tuo projekti varsinaisesti alkaa, mutta lihaskuntoa kohottava ja ylläpitävä jumppa on aloitettu terveysliikunta osaajamme Tiia Kohosen vetämänä. Kokemusasiantuntijuus liikuntarajoitteisena matkan tekijänä on tuonut uusia tuoteideoita myös Elmalle. Edistämme terveyttä ja hyvinvointia matkailun avulla myös niille matkaoista unelmoiville, joilla liikkuminen vammoista ja sairauksista johtuen on tervejalkaisia haasteellisempaa.

Hyvää Joulua ja alkavaa Uutta Vuotta kaikille Elmalaisille ja Elman ystäville.