Elmalaista elämää koronasta ja sodasta huolimatta

Runsaat kaksi vuotta korona esti matkustamisen itään. Ukrainan sota katkaisi kerralla itärajan yli tapahtuneen kulttuurivaihdon tämän vuoden alussa. Elman matkailupalvelujen myyntiin näillä kahdella asialla on ollut dramaattinen vaikutus.

Ennakoimme 2020 kirjoittamassamme koronamanifestissa suurta matkailun megatrendin muutosta massaturismista elämys-, luonto- ja kulttuurimatkailuun. Näyttää jo nyt vahvasti siltä, että valitsemallamme tiellä on tulevaisuus. Se on kuitenkin haasteellinen, vuosikymmenien kehittämistyötä vaativa. Pikavoittoja megatrendin muutoksesta ei ole tarjolla. Tarvitaan monitasoista verkostoitumista, uusia innovaatioita, runsaasti vapaaehtoistyötä ja pitkää pinnaa!

Sitä kaikkeahan meillä Elmassa on. Rahaa ei ole, mutta sitä enemmän uskoa, halua kokeilla uusia asioita ja verkostoitua muutoksen edistämiseksi.

Toisena koronavuonna ryhdyimme kehittämään lähiluonnon elämyspaketteja. Saimme mukaan pieniä ryhmiä. Samalla tuli tunne siitä, että sillä tiellä voimme jatkaa. Tiedossa oli, että Salpausselkä Geopark hanke on vireillä.

Elmalla itsellään on ollut Hennala 1918 hankkeessa 2018 käynnistynyt tutkimushanke professori Helena Rannan vetämänä yhteistyössä Kansallisarkiston, Helsingin ja Turun yliopistojen kanssa. Tavoitteenamme on ollut aikaansaada edellytykset sisällissotamme uhrien muistamiselle myös Lahdessa vastaavalla tyylillä kuin Tammisaaren vankileirillä on aiemmin saatu aikaan.

Ryhdyimme viime vuoden puolella selvittämään EU-rahoitusmahdollisuuksia kulttuuriperinnematkailua edistäville hankkeille. Valmistelimme Päijät-Hämeen Liiton hankerahoituksella Horizon hankehakemuksen tavoitteena edistää eurooppalaiseen tutkimustoimintaan ja yliopistoyhteistyöhön perustuvan usean vuoden hankkeen aikaansaamiseksi. Hakemus jätettiin, mutta valitettavasti emme päässeet ainakaan vielä pitkäjänteisemmän rahoituksen piiriin.

Asetimme tavoitteeksi, että jatkamme tulevina vuosina kulttuuriperintöön ja luontoelämyksiin suuntautuvan matkailukonseptin kehittämistä.

Vuosi 2022 on alkanut paremmissa merkeissä koronan hellittämisen ansiosta. Saimme aikaan onnistuneet höyryjunatapahtuman 3. huhtikuuta Hankoon. Matka oli järjestetty sisällisotateemamme ympärille saksalaisjoukkojen maihinnousun vuosipäivänä. Samalla muistelimme 1873 valmistuneen Salpausselkää seurailevan rautatien historiaa.

Herätimme kiinnostuksen paitsi höyryjunaretkeilystä kiinnostuneessa yleisössä, myös matkaillun kehittäjäpiireissä uudentyyppisellä perinnekonseptilla. Vuodelle 2022 Elman tarjonta suuntautuu paitsi historiaperinnematkailuun, myös luontomatkailuun ensisijaisesti kotimaassa.

Tänä vuonna on kuusi vuotta kulunut siitä, kun toteutimme 2016 Kalevala-kävelyn Paikkarin Torpalta läpi Suomen Vienan Karjalaan. Olemme kokoamassa juuri Etelä-Suomesta bussilastillista porukkaa Vienan Reitille runolaulun maailmaan. Itärajan sulkeutumisen vuoksi toteutamme tapahtuman Vienan Reitin Suomen puoleisella alueella. Aiomme viestiä tempauksellamme myös eteläsuomalaisille, että Via Kalevala 2016–2035 hanke elää ja kehittyy teeman ympärille jo muodostuneen suomalaisverkoston voimin.

Odotamme rauhan palaamista itärajalle, että voisimme jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä kalevalaisen kulttuurin edistämiseksi itärajan molemmin puolin. Sotahistoria Itärajan retkillä on tullut entistäkin ajankohtaisemmaksi, joten tämän kesän matkalla myös sekä Raatteen tie, että Vienan reitin varren sotahistoriaa on tarkoitus tehdä tunnetuksi samalla kun pohdimme parisataa vuotta jo kestäneen kalevalaisen perinnön kehitystä alueella.

Sodista huolimatta noilla alueilla on tehty enempi rauhan työtä ja yhteisen kulttuuriperintömme rakentamista. Ilman tuota rauhan kausien kulttuurihistoriaa itsenäistä Suomea tuskin olisi koskaan syntynyt.


Elman toimitusjohtaja Antti Holopainen 2021
Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä