Elmalaista elämää koronasta huolimatta

Korona yllättää! Kun 80 % rokotekattavuuden piti synnyttää riittävä laumasuoja viruksen leviämistä vastaan, on uusien tartuntojen määrä Suomessa ja Euroopassa ennätyskorkealla. Suomessakin virusta löytyy kaupunkien viemärivesistä enemmän kuin koskaan ennen.

Alkaa näyttää siltä, että korona on tullut jäädäkseen ihmiskunnan vitsaukseksi vastaavalla tavalla kuin influenssa runsaat sata vuotta sitten. Virukset muuntuvat ja uusi muunnos näyttää tarttuvan aiempaa ärhäkämmin. Virologit ja rokotetuottajat joutuvat seuraamaan viruksen muuntumista, muokkaamaan ja kehittämään rokotteita. Uusia viruslääkkeitä lieventämään koronataudin oireita on tulossa markkinoille, joten kyllä se siitä…

Yhteiskunnat ja yhteisöt joutuvat turvautumaan edelleen muihinkin klassisiin tartuntatautien torjuntakeinoihin, kuten suojautumiseen, rokotetodistusten (koronapassin) vaatimiseen rajatarkastuksissa ja yleisötilaisuuksissa, sekä testauksiin niin rajojen ylitysten yhteydessä kuin muuallakin.

Vajaan kahden vuoden aikana pandemia on tullut tutuksi, maailmanlaajuinen seurantajärjestelmä toimii ja rajat avautuvat matkailulle samalla kuin ihmiset uskaltautuvat rokotesuojaansa turvautuen lähtemään teatteriin, kotimaan matkoille ja tapahtumiin.

Pandemian painopiste on siirtynyt rokottamattomiin väestöryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin sekä niihin, jotka kieltäytyvät rokotteista. Virus tarttuu myös rokotettuihin, mutta tauti heillä jää lievemmäksi. Siksi me rokotetutkin joudumme käyttämään maskia, pesemään käsiä ja olemaan valppaita ympäristömme suhteen pienentyneestä sairastumisriskistä huolimatta.

ELMA alkoi järjestää pienimuotoisia ryhmämatkoja ja tapahtumia jo kesästä 2021 alkaen kotimaassa, kun asiakaskuntamme ydinjoukoissa alkoi olla rokotesuojaa siten, että ihmiset uskalsivat lähteä liikkeelle. Aloitimme luontoretkillä ja liikuntatapahtumilla, pienimuotoisilla teatteriretkillä ja retkillä taidenäyttelyihin, kuten Repinin näyttelyyn Ateneumissa.

Aiomme vielä järjestää pari joulun odotustapahtumaa, yhden bussimatkana 15.12. Vähäjärvelle ja toisen myyjäis-pikkujoulutapahtumana Lahdessa 8.12. Tarkoituksemme on saada pikkujoulutapahtumastamme hauska ja viihdyttävä. Samalla kun kerromme asiakkaillemme, että olemme koronasta huolimatta oikeasti hengissä. Meillä on uusiaf ideoita kulttuuri- ja luontomatkailun saralla niin kotimaassa kuin ulkomailla sitä mukaa kun rajat avautuvat.

Aiomme lähteä 3.4.22 höyryjunalla Hankoon herättämällä henkiin henkilöjunaliikenteen Kouvola- Lahti Hyvinkää – Hanko välillä. Tuolla rataosuudella oli henkilöliikennettä 1870-luvulla, kun Pietarin raharikkaat radan rakensivat. Jos saamme matkalle vähintään 250 lähtijää 550 hengen junaan, historiallinen elämys matka toteutuu. Edellisen kerran toteutimme tempauksen 2015 Lahdesta Loviisaan 5 vuotta sitten. Tuolloin juna oli loppuun myyty.

Tällä kertaa myymme liput ennakkoon varmistaaksemme sen, että lähtijöitä on riittävästi. Koronan suhteen noudatamme viranomaisten määräysten mukaisia koronaturvallisuusohjeita, joihin olemme tottuneet VR:n junissa ja busseissa.

Venäjän Rautatiet ja VR ovat lupailleet, että Allegro alkaa liikkua Helsinki – Pietari välillä jo ennen joulua. Niinpä tähtäämme siihen, että mekin pääsemme Viipuriin, Pietariin, Sortavalaan ja Petroskoihin taas ensi vuoden puolella. Kävimme jo Tiian kanssa Kuhmossa Juminkeossa suunnittelemassa tulevia Vienan Karjalan teemamatkoja vuodelle 2022. Itärajan takana luodaan sielläkin entistä toimivampaa luonto- ja kulttuurimatkailun infrastruktuuria, jota pääsemme hyödyntämään siihenkin suuntaan, kun rajat taas avautuvat Via Kalevala hankkeemme hengessä.

Uutena avauksena historiamatkojen alueella on kesäkuuksi suunniteltu bussimatka Karhumäkeen ja Petroskoihin, jolla on teemana Sandarmoh. Aiomme tuolla matkalla luoda pohjaa sille, että suomalaisuhrien haudalle siellä saadaan pystytettyä muistomerkki vuoden 2025 jälkeen. Maamme nykyhallitus lupaili valtiovallankin tukea hankkeelle vastatessaan kahden kansanedustajan tekemään kirjalliseen kysymykseen.

Tervetuloa tuleville matkoillemme ja kehittämään uusia kestävän kehityksen Elma-hankkeita niin Lahdessa kuin Karjalassa ja Ylisen Viipurintien varrella – koronasta huolimatta.

 


Elman toimitusjohtaja Antti Holopainen 2021
Antti Holopainen
Toimitusjohtaja.
matkailuyrittäjä