Elman avoimet ovet kiinnosti

Osuuskunta Elma järjesti avoimet ovet tiistaina 24.9. juhlistaakseen osuuskunnan perustamisen 5-vuotista taivalta. Osuuskunnan toimitusjohtaja Antti Holopainen oli kerännyt kuvakoosteen Elman 5-vuotistaipaleelta esittelemällä Via Kalevala 2016-2035 hankkeen etenemistä vuonna 2016 toteutetun Kalevala-kävelyn jälkeen. Hän on valmistautunut esittämään saman diasarjan Tulassa loppuviikosta pidettävässä suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa, jossa tehdään virallinen päätös vuoden 2020 kulttuurifoorumikaupungista, mikä tulee olemaan Lahti.

Elman kaksi 1990-luvlla syntynyttä työntekijää ja portugalilaistaustainen nuori työharjoittelija olivat rakentaneet näyttelyn, jossa kuvattiin Elman toiminnan eri sektoreita: kehittämishankkeita, matkailupalveluja, viisumien myyntipalveluja ja osuustoimintaa Elma-palvelujen taustalla olevan vapaaehtoistyön perustana.

Thomas Cook matkatoimisto oli tehnyt juuri konkurssin kertoen globaalin matkailuliiketoiminnan kriisistä. Tästä huolimatta elmalaiset uskovat lujasti omaan matkailukonseptiinsa, mikä lähtee asiakkaiden kanssa välittämössä vuorovaikutuksessa tehtävien matkapakettien kehittämisestä.

Muutama päivä aikaisemmin Hesarin pääkirjoitustoimittaja esitteli ajatuksiaan osuustoiminnan mahdollisuuksista muuttaa Suomen kehitystä suuntaan, jossa väestön suurimmille paikkakunnille keskittymisen sijaan työpaikkoja ja elämisen mahdollisuuksia syntyy syrjäseutujen muuttotappioalueille.

Elma oivalsi tämän näkökulman jo perustamisvaiheessaan 5 vuotta sitten. Sitä vahvisti Kalevala-kävelyn ja siitä versoneen Via Kalevala hankkeen kokemukset, joka on jo nyt johtanut siihen, että Itä-Suomen rajan pinnan paikkakunnat ja rajan pinnan paikkakunnat Itärajan takana ovat vahvasti sitoutuneet Elman kehittämishankkeisiin. Näin on syntymässä uudentyyppinen matkailupalvelujen tuottajien ja kuluttajien kehittämisverkosto, jossa luodaan pohjaa hiilijalanjäljen pienentämiseen matkailussa luonnosta ja kulttuurista elinvoimaa etsivän kehittämisstrategian pohjalta.

Avoimissa ovissa kerrottiin kokemuksia Elman tuoreilta matkoilta, kuten Trans-Siperian rautatiematkalta ja lukuisilta matkoilta rajan takaiseen Karjalaan kotimaassamme tapahtunutta matkailua unohtamatta. Tarjolla oli tavallisen kahvi- ja pullatarjoilun lisäksi Jekaterinburgilaisesta nunnaluostarista tuliaisiksi ostettua maitohorsmateetä. Karjalan ja Siperian läpi matkanneet huomasivat, että horsmatee on hyvin suosittu kaikkialla Venäjällä. Teetä maistelleet totesivat, että se sopii suomalaiseenkin makuun ja voisi olla helposti Suomessakin tulevilla Via Kalevala maatiloilla tuotettava luomutuote, sillä ”Rentun Ruusu” toki kasvaa Suomessakin hyvin.

Osuuskunta esitteli avoimissa ovissaan uusien Elma-palvelujen käynnistämishankkeen. Hankkeessa etsitään ensi vaiheessa Elma-palvelujen ja sen yhteistyökumppanien palvelujen tuottamiseen koulutettavia nuoria, joita perehdytetään tuottamaan osuuskunnan jäsenyrittäjinä tai työsuhteessa toimivina kehittämään uusia palveluja seuraavien periaatteiden pohjalta:

  • terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen elämysten ja kulttuurin avulla
  • toimintakyvyn ylläpitäminen ja tukeminen
  • tukihenkilö ja/tai avustaja retkillä, matkoilla ja kulttuuririennoissa
  • siivous-, kodinhoito ja digipalvelut
  • apu yhdistyksille ja yhteisöille tapahtumien, matkojen ja retkien suunnittelussa ja toteuttamisessa

Kurssin on tarkoitus alkaa 14.10. ja jatkua seuraavat puoli vuotta. Paitsi uusia koulutettavia Elman tavoitteiden mukaiseen palvelutoimintaan Elma käynnisti avoimissa ovissaan myös niiden asiakkaiden rekrytoinnin, jotka ovat valmiita yhdessä kurssilaisten kanssa rakentamaan käytännön palvelukonseptia Elman julkistamien palveluperiaatteiden hengessä. Asiakkuus edellyttää liittymistä Elman jäseneksi. Jäsenetuuksien ja palvelujen piiriin pääsy edellyttää 20 euron osuusmaksun maksamista, mikä on 20% Elma osuuskunnan täydestä osuusmaksusta.

Elma-palvelut kehittämishanketta vetää Lamkista juuri valmistunut kahden matkailualan tutkinnon Personal Traineriksi kouluttautuva projektipäällikkö Tiia Kohonen yhteistyössä osuuskunnan toimitusjohtajan emeritus kuntoutusylilääkäri Antti Holopaisen kanssa. Lahden kaupunki on luvannut sijoittaa Elman kehittämishankkeeseen pitkäaikaistyöttömän Venäjäosaajan hankekoordinaattoriksi.

Tarkempaa tietoa Osuuskunnan jäseneksi liittymisestä, Elma-palveluista, uusista matkailupalveluista ja, Elman rekrytointikurssista saat kätevimmin kotisivultamme www.elamysmatkailu.fi ja soittamalla Elman toimistoon.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.